https://www.mobil.se/nyheter/smartphones-mest-s-lda-teknikprylarna-under-2017
564548
Nyheter
Iphone toppar listan igen

Smartphones mest sålda teknikprylarna under 2017

Det säljs en hel del smartphone-enheter. Det kan man konstatera efter att ha synat GBH Insights statistik kring den globala försäljningen av konsumentelektronik under 2017. Och det är Apples Iphone som åter toppar listan.

Samsung är alltjämt störst på smartphones totalt sett. Detta enligt GBH Insights statistik kring konsumentelektronik-försäljningen under 2017. Men det beror å andra sidan också på att Samsung har en betydligt bredare produktportfölj än vad konkurrenten Apple har. Delar man upp Samsungs mobila enheter i de olika segmenten så är det Iphone som toppar listan. Apple har krängt inte mindre än 223 miljoner Iphone-enheter under det gångna året, vilket är imponerande men ändå inte lika bra som under 2015 då man sålde hela 230 miljoner enheter (något som har sin förklaring i att man med Iphone 6 moderniserade sin design tämligen radikalt). Tvåa på listan kommer Samsungs Galaxy S8- och S8 Plus-enheter, som tillsammans sålts i 33 miljoner exemplar. 

Amazon och Nintendo på listan

Men det är inte enbart mobiltelefoner som letat sig in på topp fem-listan. På tredje plats kommer – något skrällartat – Amazon Echo Dot, det vill säga den lite mindre versionen av Amazons AI-högtalare Echo. Den har sålts i 24 miljoner exemplar. Apple Watch följer därefter med 20 miljoner sålda enheter och på femte plats letar sig spelkonsolen Nintendo Switch in med 15 miljoner sålda exemplar. 
Analytikern Patrick Moorhead på Moorhead Insights säger till USA Today att han tror att Apple har ett ännu bättre år framför sig rent försäljningsmässigt. Detta inte minst med tanke på att Iphone SE sägs komma i en uppdaterad version, samt att man släpper nya enheter till hösten. ”350 miljoner kommer att uppgradera nästa år” säger han.