Sammanfattningsvis kan man säga att ansökningarna är mycket lika varandra - alla betonar snabbhet, öppenhet, finansiell styrka och tidigare erfarenhet inom antingen IT och/ eller mobiltelefoni och en del poängterar också miljöaspekter som ett argument .
Och vissa av ansökningarna försöker blidka PTS med att tala om ökad konkurrens som ett mål i sig. Satsning på glesbygden, som ett korrekt politiskt mål, betonar också flera av ansökningarna som een viktig målsättning.
Alla slår sig naturligtvis för bröstet och betonar hur bra de är, när de motiverar varför just de ska få en licens.
Även om planerna för, till exempel, utbyggnadstakt och tjänster liknar varandra, finns det också vissa skillnader. Därför har vi gjort mycket förenklade sammanfattande utdrag från bolagens ansökningar.
En representant från varje part har också fått ge en kort motivering till varför just deras bolag eller konsortium skulle vara värda en licens.
Telia
Den totala investeringsnivån kommer att bli 7-11 miljarder kronor under en tioårsperiod, räknar Telia med. 2001 kommer Telia kunna erbjuda UMTS-tjänster.
I slutet av 2002 kommer större delen av Sverige att ha UMTS-täckning och i slutet av 2003 kommer UMTS-täckningen att vara jämställd med Telias nuvarande GSM-täckning.
- Vår bedömning är att vi har lämnat in en mycket stark ansökan. Telia framtidssäkrar en snabb utveckling av nya tjänster för våra tre miljoner kunder och bidrar också till att Sverige kan behålla sin position som världsledande IT-nation, säger Kenneth Karlberg, VD för Telia Mobile.
Inom två år kommer större delen av Sveriges befolkning att kunna använda 3G om vi får en licens, menar Telia. Eftersom Telia kan utnyttja sin befintliga infrastruktur för GSM-telefoni kan UMTS-utbyggnaden ske snabbt och effektivt, menar de i sin ansökan.
Mobile4Sweden
- ABB Energy Ventures, T-Mobile International (Deutsche Telekom) och Utfors
Inom tre år får 99 procent av Sveriges befolkning tillgång till UMTS om vi får en licens, menar det konsortium bestående av ABB, Deutsche Telekoms dotterbolag T-Mobile och Utfors. Plattformen för UMTS-nätverket planeras till 2002.
- Vi har en stark ansökan. Deutsche Telekom är världsledande inom mobilt Internet, ABB har en stor förmåga att bygga infrastruktur och Utfors leder utvecklingen av bredband. Vi uppfyller helt klart PTS regelverk både när det gäller täckning och tidsplan, säger Jan Werne, VD för Utfors.
The Broadwave Consortium
- Tele1 Europe, Western Wireless, 2G/3P, You Communication och Rix Telecom
Inom de kommande fem åren ska Broadwave Consortium bli en av de ledande när det gäller utvecklingen av UMTS-tekniken. Tjänsterna ska göras med personliga , näten ska vara tillgängliga för andra tjänsteleverantörer.
- Vårt konsortium har mycket goda kunskaper nationellt. Och det är en bra blandning av företag som riktar sig mot den privata respektive företagsmarknaden. Och eftersom 3P redan har en finsk 3G-licens ligger vi före de andra kunskapsmässigt, säger Per Hjortblad, VD på Tele1.
Europolitan
Enligt PTS normer för poängräkning får Europolitan full pott när det gäller täckning och utbyggnadstakt, menar de själva i sin ansökan.
Europolitans UMTS nät ska vara i drift första halvåret 2001. Och nätet ska öppnas för andra innehålls- och tjänsteleverantörer.
I slutet av 2003 ska hela den svenska befolkningen ha täckning.
- Vi kommer att kunna ha UMTS i drift under första halvåret 2001 som en av de första operatörerna i världen och enligt vår bedömning som första operatör i Sverige, säger Jon Risfelt, VD på Europolitan.
Sex kommuner kommer prioriteras i utbyggnaden av UMTS-näten: Boden, Luleå, Norrtälje, Piteå, Älvsbyn och Karlskrona.
Orange Sverige
- France Telecom SA, Bredband Mobil, Skanska, NTL Ltd och Schibsted AS
Orange Sverige hävdar att de kommer att bygga ut sitt UMTS-nät i rekordfart. 2003 utlovar de full täckning befolkningsmässigt. De första kommersiella tjänsterna kommer att lanseras hösten 2001.
- Vårt konsortium är mycket starkt. Inte minst breddmässigt. France Telecom är en stark partner internationellt, Skanska har en gedigen erfarenhet när det gäller att bygga telekom- och IT-nätverk och Schibsted är en stark leverantör av tjänster, säger Jan Morten Ruud, VD på Bredbandsbolaget.
Orange menar att UMTS kommer att bli särskilt viktigt för att skapa snabba kommunikationer i glesbygden där bredband ännu inte är utbyggt.
Oranges mål är att bidra till ökad konkurrens på den svenska marknaden och priset är bara en del av deras strategi, menar de själva.
HI3G Access
- Investor och Hutchinson Whampoa Limited
Även HI3G avser att så snabbt som möjligt tillhandahålla ett UMTS-nät med fullständig täckning, att vara först med att etablera ett UMTS-nät i Sverige ha högsta tänkbara tekniska kvalitet. Målet är ett öppet nätverk med en mångfald av aktörer.
HI3G ska "präglas av kundfokus, öppenhet, delaktighet, nytänkande och långsiktighet". Vidare betonar man att den svenska marknaden är av särskild strategisk betydelse - därför vill man i Sverige etablera ett europeiskt center för utveckling av tjänster för 3G samt bilda en forskningsstiftelse.
- Vår finansiella styrka är stor, liksom vår industriella och organisatoriska förmåga. Och vår partner leder etablering av mobilföretag. Orange var ju till exempel deras en gång i tiden, säger Nils-Ingvar Lundin, informationschef på Investor.
Reach Out Mobile
- Sonera, Industri Kapital och Telefónica
I slutet av 2003 ska över 8,86 miljoner av den svenska befolkningen ha tillgång till UMTS-täckning. Något som innebär full täckning, enligt konsortiet själva. Det första europeiska nätet ska finnas i juli 2001, i Västerås.
Något som kommer att ge vidare erfarenhet, menar man som motivering - och som i längden kommer att ge Sverige ett försprång inom 3G, menar man också i sin ansökan.
Även detta konsortium talar om öppenhet och tar även upp UMTS som en miljöfråga.
Tele2
Tele2 räknar med att kunna lansera 3G-tjänster 2002. I ansökan ligger fokuset till stor del på tjänsteutbud för konsumenter.
Vidare menar man att man har fördel av att ha ett redan existerande infrastruktur. Samt att man kan bygga vidare på sitt existerande transportnät för IP/Internet i Skandinavien, detta eftersom UMTS är en paketlösning.
- Vi har alla poäng, enligt den skala som PTS fastställt. Mer kan vi inte göra, säger Lars-Johan Jarnheimer, VD på Comviq/Tele2.
Telenordia
I slutet av 2003 kommer täckningen att vara den största tänkbara, menar Telenordia i sin ansökan (om det får UMTS-ansökan). Vidare lyfter man fram sin starka position i Sverige och samarbeten med olika partners (till exempel att Ericsson ska bygga nätverken).
Man talar också om öppenhet, om att mobila tjänster ska bli mer personliga och om kundbehov.
- Förutom att vi är trovädiga kommer vi att ha en aggressiv utbyggnad både av täckning och av tjänster, säger Erik Heilborn, VD på Telenordia.
Tenora
- Ratos, Teracom Networks, Glocalnet och Nomura International
Under 2001 kan konsortiet lansera tjänster i UMTS-nätet och täckningen bland befolkningen ska vara 99,98 procent 2003. Investeringen beräknas bli cirka 10 miljarder kronor.
Nätet ska vara tillgängligt för samtliga tjänsteleverantörer som vill köpa nätkapacitet. Och i glest befolkade områden kommer konsortiets nätkapacitet göras tillgänglig för andra mobiloperatörer så att miljöpåverkan blir så liten som möjligt.
Hälften av de platser som behövs för UMTS finns det redan infrastruktur för, menar Tenora.
- Det är ett rent koncept av, vi vill vara nätoperatörer och sälja ut kapacitet till tjänsteleverentörer. Vi vill få till stånd konkurrens mellan svenska operatörer och tjänsteleverenatörer. Vi tror att vi kan vinna det här, säger Stefan Krook, VD på Glocalnet.