https://www.mobil.se/nyheter/snart-blir-det-m-jligt-att-ladda-hem-instagram-data
565133
Jobbar på nytt verktyg

Snart blir det möjligt att ladda hem Instagram-data

Instagram jobbar för fullt på ett verktyg som ska göra det möjligt att plocka hem både foton, videoklipp och meddelanden som man publicerat på plattformen. När verktyget kommar att vara färdigt och hur omfattande verktyget blir är däremot oklart.

Ingen kan väl ha missat Facebook-verktyget ”Download your info”, som hamnat i fokus efter Cambridge Analytica-skandalen. I korthet handlar det om en funktion som medger att man laddar hem all arkiverad information som Facebook har, inklusive alla inlägg och konversationer. Nu har Instagram som ju ägs av Facebook ett liknande verktyg på gång, men inte primärt av integritetsskäl, utan till följd av att man kritiserats för att inte erbjuda någon portabilitet. Med det menas att det är svårt – för att inte säga snudd på omöjligt – att gå till någon annan liknande tjänst och få med sig sina bilder och sina videoklipp dit. Enligt uppgifter som en talesperson för Instagram kommit med till Techcrunch, så ska det nya verktyget medge att man laddar hem alla foton och videoklipp liksom samtliga meddelanden och konversationer man haft. 

Detaljerna oklara

Många detaljer är dock fortfarande okända kring verktyget. En viktig fråga är förstås huruvida Stories kommer att kunna laddas ned, liksom följarlistor. Dessutom är det oklart i vilken upplösning man kommer att kunna hämta hem sina bilder och videoklipp och i vilket format de kommer att levereras. Instagram har utlovat att skingra frågetecknen kring den saken längre fram. Någon tidsram för projektet har man däremot inte avslöjat, så det kan mycket väl dröja ett bra tag innan vi får veta mer om verktyget. Men att man överhuvudtaget jobbar på ett verktyg för nedladdning innebär en riktig tvärgir för Instagram, som tidigare gjort det extremt svårt för användarna att plocka hem det de publicerat.