Mindre nedläggning?

Sony bygger ny mobilfabrik

Efter elaka nedläggningsrykten är det goda nyheter att Sony bygger sin första nya mobilfabrik på 20 år.

Publicerad Uppdaterad

Sony Mobile har inte riktigt haft det lätt de senaste åren, med ganska stora problem att göra pengar på just mobilerna. Det har varit högst kännbart även här i Sverige med upprepade nedskärningar av personalstyrkan på Sonys Lund-kontor. Samtidigt har rykten pratat om att Sony tänker ge mobildelen något år till att börja generera pengar, annars ska den säljas av.

Med den historien i bakhuvudet är det något av ett glädjande besked att Sony beslutat sig för att bygga sin första mobilfabrik på tjugo år. Senaste gången Sony gjorde det var i Beijing 1995, men under nästa års början ska en splitter ny fabrik stå färdig i Thailand. 

Fabriken i sig ska vara av en så kallad start-to-finish-modell, vilket betyder att den ska klara av att sätta ihop alla delar av telefonerna genom hela produktionsledet. Fabriken ska ha en produktionstakt på ”flera miljoner enheter per år” och får ses som något av en större satsning på mobilområdet för Sony, vilket mycket möjligt kan innebära att ryktena om nedläggning kanske var en aning överdrivna.