Testrapport: Xperia X10

Sony Ericsson Xperia X10 under testning

Mobil har fått sitt testexemplar av Sony Ericsson Xperia X10 och testar nu för fullt. Här är vårt intryck så här långt.

Publicerad Uppdaterad

Den här gången får inget gå fel. Det senaste året har Sony Ericsson haft problem, speciellt då med de senaste mobilerna som visat sig ha en del barnsjukdomar. Så här långt med Sony Ericssons första Androidmobil X10 har vi inte hittat något som tyder på att den ska råka ut för samma bakslag.

Tvärtom känns Sony Ericsson Xperia X10 stabil och lättanvänd. Det är till och med så att jag efter ett par timmar med X10 känner att andra mobiler är lite aviga, komplicerade. En del av det intrycket beror givetvis på att telefonen har Android och att det i grunden gör att telefonen vilar på en modern och kraftfull grund. Fördelarna med Android är ju kortfattat att du har möjligheten att jobba med flera program samtidigt på ett enkelt sätt. Man trycker bara på knappen mitt under skärmen för att komma till menyn och påbörja något nytt samt håller ner samma knapp för att växla mellan aktiva program. Dessutom finns en programbutik med ett stort utbud av program och tillägg till telefonen samt ovanpå detta Googles tjänster med till exempel e-post och kartor.

Roligast blir det när tillverkaren har gjort ännu mer för att skilja ut sin telefon från mängden. På Mobile World-mässan i Barcelona i februari visades till exempel 46 olika mobiler med Android upp, så det krävs något extra om man vill sticka ut. Timescape och Mediascape är det som ska vara paradgrenarna och de främsta Sony Ericsson-speciella sakerna i X10.

Mediascape är ett program som utgår från musiken i din telefon och sedan kan tipsa dig om liknande musik du också kommer gilla. Det är den centrala tanken, egentligen med både Mediascape och Timescape; att hitta innehåll som är relevant och tipsa om annan relaterad information. Alltså så att man har allt samlat på ett ställe. Till media räknar vi i detta fall bilder, video och musik. På samma gång som Mediascape fungerar som inspiration och vägvisare till ny musik du kanske gillar är den samtidigt din mediaspelare. Det är alltså hit du går när du vill spela musik eller se på filmklipp. I musikfliken består den övre halvan av skärmen av miniatyrer av senaste låtarna, dina favoritlåtar. Nedre halvan visar musik ur Sony Ericsson musikbutik Playnow. Musikspelaren visar dina album, artister, låtar eller genrer.

Direkt i startskärmen (du kan till och med välja att ersätta startskärmen med Timescape) hittar man Timescape. Det är en funktion som samlar det mesta som händer i din telefon och ursprunget är att Sony Ericsson tänkt att ”senaste samtal” är en av telefonens mest använda funktioner. Timescape är din samtalslista, men för en hel massa fler funktioner. Här samlas inkomna mejl, sms, facebookpostningar och Twitter. Dessutom, om du vill det, finns här bilder du tagit, samtal du gjort och musik du spelat i telefonen.

I Timescape får varje händelse en bild och presenteras på ett av korten i skärmen. Korten bläddrar man mellan och 5-6 kort syns samtidigt i skärmen. Du klickar på ett för att läsa mer och kan sedan ta dig direkt till det programmet, oavsett om det är Facebook, e-post eller sms.

Det är riktigt snyggt när korten visas och visningssättet går igen när man ser på bilder eller annat i Mediascape. Det är grafiska effekter och halvt genomskinliga, glasaktiga kort, men ändå går det tillräckligt snabbt och smidigt för att de grafiska effekterna inte ska bli ett hinder i vägen.

En riktigt bra webbläsare följer med och den är ju också duktig på att göra skärmen och dess storlek rättvisa. Även stora webbsidor, som tillexempel de stora dagstidningarnas, går snabbt att navigera runt på. Ur prestandasynpunkt är det intressant att man kan svepa runt snabbt utan att reaktionen släpar efter. Radavståndet anpassar sig helt enkelt efter vad du kan se i aktuell inzoomning. Här finns inte multitouch då man zoomar med två fingrar på skärmen (som man gör i Iphone) utan istället en plus- och en minusknapp på skärmen, eller dubbelknack på skärmen som sköter det.

Ett fullständigt test av Sony Ericsson Xperia X10 kommer inom kort.

Sony Ericsson Xperia X10

Typ: Android-smartphone

Skärm: 4 tums kapacitiv pekskärm

Processor: 1 GHz snapdragon

Kamera: 8 megapixel med autofokus, fotolampa