Xperia X Concept

Sony experimenterar med nattläge

En av Sonys mobiler har just fått ett skärmläge för nattläsning.

Publicerad Uppdaterad

Många läser sig till sömns, många gör det dessutom på mobilen, men det blå ljuset från skärmen sägs störa kroppens melatoninproduktion som gör oss sömniga. Därför har det blivit populärt med så kallade nattlägen i mobilen, det vill säga ett färgschema som använder sig av så lite blått ljus som möjligt. Nattläget har dessutom fördelen att inte störa vårt mörkerseende lika mycket.

Nu har även Sony börjat experimentera med det som systemfunktion i sin Androidversion. Mer specifikt har man lagt till det i sin Concept for Android, ett program där frivilliga kan prova en alternativ version på Sonys programvara till Xperia X och ge synpunkter till tillverkaren. En av de mest efterfrågade funktionerna har varit just nattläge. Förutom att slå av och på funktionen att filtrera bort blått ljus kan du även ställa in tidsschema så att den går igång automatiskt vid ett visst klockslag.

Sonys Concept-programvara är i övrigt strippad på extraappar och kör Android 7.1.1, det vill säga den senaste versionen av systemet. Om du vill vara med och har en Xperia X installerar du appen Concept Installer från Play Store och går vidare därifrån.