Ingen julledighet i fabrikerna

Sony kämpar för att klara efterfrågan på kamerasensorer till mobiler

Sonys verksamhet på området mobilkameror går som tåget, men det blir allt svårare att hålla jämna steg med en stadigt ökande efterfrågan.

Publicerad Uppdaterad

För andra julen i rad har Sony valt att hålla sina fabriker där man tillverkar mobilkamerasensorer igång dygnet runt även över helgerna. Anledningen är att efterfrågan på mobilkameror har ökat dramatiskt under de senaste åren. Den uppgiften kan tyckas gå stick i stäv med en avmattad smartphonemarknad, men det hela har en lika enkel som uppenbar förklaring: Förr hade de flesta smartphones en eller två kameror. Nu är det inte sällsynt med tre, fyra, fem eller rent av sex kameror (man får förstås inte glömma selfiekamerorna) även på en smartphone i mellansegmentet. Och sett till intäkterna så står Sony för 51 procent av marknaden för kamerasensorer. Det blir med andra ord väldigt många kamerasensoerer som ska produceras. 

Sony har gjort rejäla investeringar i ökad kapacitet, men det räcker helt enkelt inte till. En ny fabrik är under uppförande, men den beräknas inte kunna vara i drift förrän under 2021, och när det väl sker så lär den enligt de flesta bedömare inte ha någon gigantisk effekt på Sonys möjlighteter att klara efterfrågan. Sonys chef för halvledarverksamheten, Terushi Shimizu, säger att man helt enkelt får be kunderna om ursäkt för att man inte kan tillverka tillräckligt många sensorer. 

Källa