Mobilkameror

Sonys nya bildsensor tar 1000 bilder i sekunden

Sony har lanserat en ny mobil bildsensor som bland annat ska klara av att fånga 1000 bilder per sekund för ultra slow motion-filmer.

Publicerad Uppdaterad

Sony har lanserat en ny bildsensor till mobilkameror som ska vara först i världen med trelagers CMOS och inbyggt DRAM. Och med tanke på företagets marknadsdominans på kamerasensorer borde de ha koll på sånt.

Vad det innebär i praktiken är snabbare mobilkameror. särskilt det inbyggda DRAM-minnet gör att enskilda bilder kan sparas till minnet betydligt snabbare än när man måste gå via en minnesbuss, vilket är en av de främsta flaskhalsarna för hastigheten i digitalkameror. Det innebär dels att man får mindre förvrängningar på snabbrörliga föremål, dels kan ta bilder i mycket snabbare takt.

Med upplösningen 1920 x 1080 pixel kan man enligt Sony ta 960 bilder per sekund, vilket om man spelar upp det i 30 bilder per sekund blir extrem slow motion, som Sonys filmexempel nedan visar.

Sony redovisar inget kommersiellt produktnamn eller lanseringsdatum för sensorn, så vi kanske inte ska räkna med att den sitter i någon telefon som lanseras på Mobile World i Barcelona i slutet av februari, men vem vet? När Sony lanserade Z5 hade den en ny bildsensor man hållit hemlig fram tills dess.

Källa