Annons

Förslag för statlig e-legitimation inlämnad

Statlig e-legitimation ett steg närmare verklighet

Myndigheten för digital förvaltning är nu färdiga med sitt förslag för en statlig e-legitimation.

Publicerad Uppdaterad

Den svenska myndigheten för digital förvaltning, DIGG, har nu publicerat sitt förslag på vad som kan komma att bli en statlig e-legitimation. Tanken är inte att denna statliga e-legitimationen ska ersätta utan komplettera dagens befintliga alternativ, och ska enligt förslaget vara ett kontaktlöst aktivt kort som efter en kontroll av en giltig traditionell id-handling ska lämnas ut av en identitetskontrollerande myndighet.

DIGG:s utredning visar att det idag finns drygt en miljon svenskar som saknar e-legitimation, och det därför behövs åtgärder som kan minska det digitala utanförskapet. Det finns idag flera anledningar till att personer kan sakna en e-legitimation, exempelvis att det upplevs som krångligt, avsaknad av bankkonto, eller att man bara har ett samordningsnummer men inte personnummer.

Om DIGG får uppdraget av regering och riksdag att göra verklighet av att utveckla en statlig e-legitimation, beräknar man att hela systemet skulle kunna driftsättas 24 månader efter att det aktiva arbetet har inletts. Utvecklingskostnaderna beräknas hamna på 80-100 miljoner kronor, därefter en årlig kostnad på 70 miljoner för systemdrift samt 30 miljoner kronor för kostnader relaterade till de identitetskontrollerande myndigheterna.

Källa