Stora störningar efter stormen
Alla de stora mobiloperatörerna har omfattande störningar i sina mobilnätet efter helgens storm. I första hand handlar det om problem som orsakats av strömavbrott.
- Bor man i södra sverige är det väligt sannlikt att man inte har nån bmobiltelefoni, säger Erik Hörnfeldt på Tre.
Enligt de senaste uppgifterna är 1500 av Tres basstationer i de drabbade områdena utslagna. Det kan jämföras med stormen Gudrun som slog ut 1700 basstationer, säger Hörnfeldt till Mobil. Av dessa var det dock bara en enda som hade skadats och som inte kom igång då strömförsörjningen började fungera igen.
- Nätet och bassationerna är byggda för att tåla mer än det här, säger Hörnfeldt.
Hörnfeldt berättar att operatörerna numera samarbeterar som en direkt följd av Gudrun, bland annat genom att fylla på bränsle i varandras reservaggregat. Aggregaten klarar dock inte mer än någon timme eftersom de bara är dimensionerade för korta avbrott.
Hos Telia säger man också att man är beroende av att kraftbolagen kan få igång elförsörjningen. I de drabbade områdena har gsm-nätet för närvarande en genomsnittlig tillgänglighet på 84,1 procent. Allra värst drabbat är Kronobergs län där tillgängligheten 24,5 procent.
Även Telenor har stora störningar i sitt mobilnät.
-Det beror på kraftavbrott till största delen, säger Elisabeth Petersson, presschef på Telenor.
I Telenors nät är det i första hand 3G-trafiken som har drabbats av störningarna. Elisabeth Petersson kan inte ge några uppgifter om hur omfattande störningarna är men de områden som drabbats täcker stora delar av södra Sverige.
Tele2 är den enda av de stora operatörerna som vågar sig på prognos om när man tror sig ha återställt mobilnätet.
- Vi tror att allting ska vara igång i morgon bitti, säger presschefen Kristina Klang Embring.
Hon påpekar dock att de också är beroende av att kraftbolagen får elnätet att fungera igen.