Strålningsvärden publiceras från 1:a oktober
I somras beslutades inom EU hur strålningen från mobiltelefoner ska mätas. Från första oktober kommer därför företagen i MMF, Mobile Manufacturers" Forum, en europeisk intresseorganisation för mobiltelefontillverkare, att gå ut med sina strålningsvärden för nya mobiler offentligt.
Strålningen anges med så kallade SAR-värden, eller Specific Absorption Rate. SAR-värdet anger hur mycket strålning som tas upp i mänsklig vävnad från mobiltelefonen.
MMF lovar också att man innan den sista mars nästa år ska publicera SAR-värden för äldre telefonmodeller som redan finns på marknaden.
Men trots att metoden standardiserats ifrågasätts fortfarande SAR-värdenas relevans. Kritikerna menar att SAR-värdet, som uppmäts när mobiltelefonen sänder med full effekt, inte är ett bra mått på hur mycket mobiltelefonen verkligen strålar när den är i bruk.
Beroende på en mobilmodells antennprestanda, så kommer den andelen av tiden som en mobil verkligen sänder med full effekt nämligen att variera mellan olika mobilmodeller.
En mobil, med en bättre antennprestanda, kommer mer sällan att sända med full effekt jämfört med en mobil med sämre antennprestanda. För mobiler med bättre antennprestanda kommer därför SAR-värdet vara missvisande - det kommer att vara högre än vad det är i verkligheten.
FAKTA:
GSM-mobiler sänder inte med konstant effekt. Uteffekten beror på hur väl basstationen uppfattar mobilens signaler.
När GSM-mobilens signaler mottas av bastationen med bättre kvalitet än vad som är nödvändigt, så skickar basstationen ett kommando till mobilen att sänka sin uteffekt.
Med andra ord: står man alldeles intill basstationen och pratar, sänder förmodligen mobilen med mycket låg uteffekt. Står man bakom ett mur, på stort avstånd från basstationen, sänder troligen mobilen med sin fulla effekt.
Denna funktion kallas effektreglering, och återfinns i de flesta mobilstandarder, inte bara i GSM. Effektreglering sparar batterier och minskar störningar.