Annons

Google genomför ändringar för app-försäljning

Svårare och enklare att slippa Googles app-avgift med nya regler

Striktare regler för Play Store men gör det enklare att öppna tredjepartsbutiker.

Publicerad Uppdaterad

När det handlar om hur app-butiker är det största debaclet just nu mellan Apple och nybildade Coalition for App Fairness. Allting började ju när Epic Games utmanade Apple och Google angående köp i appar och möjligheterna att kringgå app-butikernas regler. Medan Apple gick till motangrepp valde Google att ducka, men nu presenterar företaget förändringar som kommer att påverka både försäljning i Play Store och förekomsten av tredjeparts app-butiker.

Google har gått ut med en varning till utvecklare om att man kommer att bli striktare när det handlar om att genomdriva de regler som finns för köp i appar. Främst handlar det om ett klargörande om att transaktioner i appar måste utnyttja Googles system, vilket därmed också betyder att Google får sin andel av transaktionen. Den hårdare policyn kommer att börja genomdrivas 20 januari 2021, men utvecklare kommer att ha fram till 30 september på sig att göra eventuella förändringar för att följa reglerna. Enligt Google är det bara drygt tre procent av utvecklarna som påverkas av ändringen och tillägger att ändringen även omfattar Googles egna appar.

Medan de reglerna blir striktare görs i stället förmildrande ändringar angående app-butiker, för i Android 12 som lär komma hösten 2021 ska det enligt Google bli enklare för tredjeparts app-butiker att erbjuda appar med sina egna regler.