Efter kritiken:

SVT Play släpper ny Android-app

Skärmdumpar från SVT Play 2.1 för Android. I nedre högra hörnet: Gunnar Slott, produktägare SVT Play (foto: SVT).

Efter mycket kritik släpper SVT en ny SVT Play-app för Android, SVT Play 2.1.

Publicerad Uppdaterad

Den senaste tiden har det stormat kring SVT och deras SVT Play-app för Android. Många användare har haft problem med uppspelningen och kompatibiliteten i den version - SVT Play 2.0 - som släpptes tidigare i år.

Mobil.se har tidigare skrivit om tredjeparts-appen Play SE, ett alternativ till den officiella Android-appen. Play SE blev snabbt uppmärksammad, men har nu tagits bort från Google Play-butiken efter att ha anmälts för varumärkesintrång.

På måndagen släppte SVT en ny version av den officiella Play-appen för Android - SVT Play 2.1. Den nya appen har bland annat stöd för time shift, som gör att du kan pausa och spola i livesändningar. Användarna kan nu även välja vilken videokvalitet som klippet ska spelas upp i, samt lägga till svenska undertexter på samma sätt som man kan på en vanlig dator. 

- Vi har hållit på den nya versionen ganska länge. Vi visste tidigt att vi behövde arbeta mer med 2.0-versionen. Den fungerade sämre än vad vi hade förväntat oss, säger Gunnar Slott, produktägare SVT Play, till Mobil.se.

I en bloggpost skriver SVT att den nya Android-appen är "byggd med en ny teknik som ger stora förbättringar". Den nya teknik man använder är Abobe Air, en programmeringsmiljö som delvis är baserad på Abobe Flash och JavaScript.

- Vi tyckte att Abobe Air var det snabbaste sättet att komma framåt. Men eftersom man måste skapa ett nytt app-paket när man använder Abobe Air, blev vi tvungna att släppa en helt ny Android-app i Google Play-butiken, säger Gunnar Slott.

I ovan nämnda bloggpost skriver man att den nya appen ska fungera på alla Android-telefoner och surfplattor med baseras på ARMv7. 

Vissa användare verkar ha problem med den nya appen. Vad har du för råd till dem?

- Jag har upplevt att appen kan fungera bättre om man använder Chrome som webbläsare.

Många är kritiska till wrapper-lösningen (att appen dirigerar användaren till svt:s webbsida, reds anmärk.). Berätta om beslutet att att använda en sådan lösning. 

- Vår strategi är det ska finnas en bra webbsida som ligger till grunden för det vi gör på andra plattformar. I Android-fallet behöver vi fixa en egen videospelare för att få detta att fungera. Till 2.1-versionen valde vi att göra en tydligare wrapperlösning till skillnad från version 2.0, som mer fungerade som en videospelar-plugin till webbläsaren. Fördelen är att det blir lika på Ios och Android. Det går givetvis att surfa med webbläsaren  som vanligt, då startar appen automatiskt när du klickar på en video.

Den högsta bitraten i Android-appen ligger på 2,7 Mbit/s. Kan användarna förvänta sig en högre bitrate i framtiden?

- När det gäller Android-appen har vi gått upp från 2,4 Mbit/s till 2,7 Mbit/s under det senaste halvåret. Vi kommer att följa marknaden, och sedan bedöma vad vi anser som vettigt att publicera när det gäller videokvalitet, säger Gunnar Slott.

Källa