Telia blir virtuell 3Goperatör

Publicerad Senast uppdaterad

Snarare vill man skylla allt på Post- och telestyrelsen.

- PTS har använt en simlulator där man kört in siffrorna, men man har inte tittat på helheten och på hur realistiska affärsplanerna är. Allt är en skrivbordsprodukt, hävdar Marianne Nivert, koncernchef och VD i Teliakoncernen.

- Det är klart att det inte är bra för Telia på kort sikt att vi inte fick en 3G-licens, men våra kunder kommer inte att märka av något. Vi kommer erbjuda UMTS-tjänster i vilket fall som helst, säger Marianne Nivert.

Det innebär att om Telia inte vinner i rätten kommer de satsa på att bli en så kallad virtuell operatör, det vill säga att de hyr nät av nätoperatörer.

Det är tydligt att indignationen över Post- och telestyrelsens beslut är stor. Telia anser att PTS måste ha missförstått deras ansökan och att de visst uppfyllde alla krav som ställdes.

Men ni hade ju med betydligt färre basstationer än de operatörer som fick en var sin licens.

- Ja, men det beror på att vi har stor teknisk kompetens och att vi utnyttjar den terräng som finns så att vi får god signalstyrka fast med färre bassationer, säger Marianne Nivert.

Därefter ifrågasätter hon de andra operatörernas finansiella kapacitet:

- Jag menar, Orange med Bredbandsbolaget och Framfab, hur stor finansiell styrka kan de ha? funderar Marianne Nivert.

Telia hävdar envist att deras utbyggnadsplaner är de som är realistiska med 4100 basstationer.

- Om de 3G-operatörerna ska uppnå vad de lovar måste de bygga 129 basstationer per dag i tre år. Det är inte rimligt. Vårt alternativ är det realistiska, anser Kenneth Karlberg, vice VD i Telia och VD för Telia Mobile.

Att Telia skulle ha använt någon annan beräkningsmodell än PTS för att komma fram till sina utbyggnadsplaner stämmer inte. Snarare handlar allt om att PTS inte har förstått Telias tekniska kompetens och komplexa plan, tror Telias ledning.

- Visst har vi bedömts på samma grunder som de andra, men PTS har inte gått in på djupet i vår ansökan, funderar Nivert.

Telia hävdar bestämt att deras beräknade bassationer visst skulle räcka för multimediatjänster. Nivert beskriver det som en katastrof för Sverige att den största GSM-operatören inte fått någon 3G-licens.

- Vi som har befintlig infrastruktur skulle ha kunnat bygga ut 3G och kommit igång med tjänster oerhört snabbt.

Men att det skulle vara en katastrof för Sverige om Telia överklagar och allt drar ut på tiden, det vill inte ledningen gå med på.

- Nej, en överklagan ska inte ta så lång tid.

Telia överväger också att begära inhibition, det vill säga att 3G-operatörerna inte får börja bygga 3G-nät innan rätten tagit beslut i ärendet.