https://www.mobil.se/nyheter/telia-sl-r-p-voice-over-lte
563225
Nyheter
Röstsamtal i 4g-nätet

Telia slår på Voice over LTE

Telia har nu slagit på tekniken VoLTE som gör det möjligt att ringa även över 4G-nätet.

Till skillnad från GSM och 3G är 4G-tekniken LTE en ren dataöverföringsteknik utan stöd för samtalsuppkoppling. Därför växlas du om det ringer över till 3g eller GSM, och om du under pågående samtal vill kolla upp något på nätet får du betydligt lägre datahastigheter än om du var uppkopplad via 4g.

Men naturligtvis går det att prata i telefon även över datanät, tänk Skype, och bara man kan få telefonnätens system för att koppla samtal att konvertera ett kopplat samtal till vanliga datapaket är det problemet löst. Det är det tekniken Voice over LTE går ut på.

Nu har Telia, som andra svenska operatör efter Tre (som kör det som betatest) slagit på tekniken Voice over LTE. Telefonen måste stödja tekniken, som tyvärr inte är 100 procent standardiserad, så till en början fungerar det bara med ett par av de senaste modellerna från Samsung, Huawei och Sony. Men Telia lovar att det inom kort kommer att fungera för de flesta nyare mobiler från de största tillverkarna. För företagskunder slås tjänsten på i maj.

För användaren innebär VoLTE fler fördelar än bara möjligheten att kunna surfa snabbt samtidigt som man sitter i telefonkö. Samtal koppas upp betydligt snabbare med VoLTE, samtalskvaliten blir bättre, och dessutom blir täckningen för telefonsamtal bättre. För operatören innebär VoLTE att man kan konvertera fler mobilfrekvenser från GSM eller 3g till LTE och därmed förbättra datahastigheterna i mobilnätet, men då krävs det först att tekniken stöds av de flesta mobiler som används i mobilnätet.

VoLTE ska inte blandas ihop med Wifisamtal, en annan teknik som operatörerna är i färd med att rulla ut. Wifisamtal bygger på ungefär samma idé att utnyttja datanät till vanliga telefonsamtal, men här är det lokala wlan man kopplar upp sig mot, inte 4g-nätet. Detta är förstås framför allt en lösning på problemet dålig inomhustäckning.

Källa

Ämnen