Annons

Bra kombo

Test av Defunc True: Headset och laddare i ett

Svenska Defunc har hittat en egen variant på helt trådlösa headset och fått till en klart intressant produkt.

Publicerad Uppdaterad
Betyg:
7/10
Headset och powerbank i ett
Dålig läppsynk vid film

Helt trådlösa headset, det vill säga bluetooth-headset i form av två öronsnäckor utan sladd emellan, har på ett par år gått från att vara nytt och exotiskt till en hyfsat etablerad marknad. Formatet har vid det här laget standardiserats. De flesta är av in-eartyp med gummiplopp, så även Defunc True, och eftersom batteritiden i ett så litet headset är begränsat följer ett förvaringsetui med extrabatteri som löser den saken med.

Svenska Defunc, har utifrån denna premiss ändå hittat en originell variant. Man har gjort laddaretuiet rejält tilltaget med en kapacitet på 2100 mAh. Det innebär att det inte bara ger headsetet ovanligt lång batteritid så längre du inte lyssnar i längre sjok utan att ladda mellan, utan du kan dessutom ladda mobilen med etuiet. Den fungerar helt enkelt som en vanlig powerbank där du pluggar in mobilen med sladd. Denna kombination är i sig tillräcklig för att True Wireless ska bli intressant, och lägger du till en jämförelsevis blygsam prislapp på 800 kronor för headset och powerbank blir den riktigt intressant.

Att formatet är standardiserat för helt trådlösa headset betyder tyvärr inte att de också håller en pålitlig kvalitetsnivå. Det är betydligt svårare att göra ett stereoheadset där bägge lurarna är synkade när de inte har någon sladd att kommunicera med varandra med, utan de måste synka från var sin sida av huvudet som fungerar som effektiv isolator av radiosignaler. En del trådlösa headset vi har testat har varit direkt oanvändbara.

Dålig läppsynk

Problemet med synkronisering har egentligen bara två möjliga lösningar. Antingen accepterar man att ljudet ibland klipps i ena eller andra öronsnäckan, helst så diskret som möjligt, eller så har man en buffert som ser till att detta inte behöver hända. Defunc True har den senare lösningen, vilket har en nackdel i sig. Det blir nämligen en liten men märkbar fördröjning på ljudet. För musiklyssning spelar det ingen som helst roll, för tal spelar det heller ingen roll eftersom headsetet då växlar över till monoläge (vilket i och för sig är en begränsning i sig) men för videotittande märker du att personerna i filmerna du tittar på inte talar med läppsynk.
Det är förstås lite synd, men det finns ingen magisk lösning på detta problem, och som rena musiklurar är det förstås i stället trevligt att de mycket sällan klipper.

Etuiet är snyggt designat, medan headsetet åtminstone på nära håll är uppenbart plastigt och känns lite billigt, vilket inte är hela världen. När jag efter inledande fadäs insett hur öronsnäckorna ska sitta i örat för att vara rättvända sitter de ordentligt på plats i öronen.

Jag tycker att de flesta headset nu för tiden låter bra för musik, och det gäller även Defunc True. Kanske till och med riktigt bra för prisklassen, med rik detaljåtergivning och dynamik.

Samtalsljudet är sämre, och kan som bäst beskrivas som acceptabelt. Den jag talar med hör vad jag säger, låt vara lite väl burkigt.

Om det är framför allt för att lyssna på musik som du vill ha headsetet kan Defunc True rekommenderas. Tittar du på film får du stå ut med lite dålig läppsynk, och ska du använda den mycket till telefonsamtal behöver du nog ett annat headset. För sitt pris är Defunc True riktigt bra.

Betyg:
7/10

Defunc True

Typ: Helt trådlösa öronsnäckor
Vikt: 10 g, 100 g med etuiet
Batteritid: 2,5 timmars musikuppspelning + 60 timmars extrabatteri i etuiet
Bästa ljudöverföringsteknik: SBC
Vattenskyddad? Nej
Färger: Svart, guld
Pris: 800 kr
Headset och powerbank i ett
Dålig läppsynk vid film