Färgglatt

Testrapport: Iphone 5C mer innovativ än 5S

Nej, Iphone 5C är inte telefonen du tror. Det här är förmodligen mer än toppmodellen 5S en verkligt ny Iphone. Vi har börjat testa den för att se vad den kan erbjuda och vem den passar.

Publicerad Uppdaterad

Iphone 5C är starten på något nytt. Apple har tidigare alltid använt tidigare årets toppmodell som billigare alternativ men i år är mycket annorlunda.

I butiken när vi köpte telefonen var säljaren jag fick hjälp av märkbart uppspelt.

– Jag är så glad att du vill köpa den här, sa han och fortsatte:

– Nästan ingen vill ha den.

Det råder ingen tvekan om att efterfrågan på den dyrare Iphone 5S och då särskilt modellen i guldfärg varit större. Vid bordet i Apple Store där Iphone 5S visades upp i alla dess färger stod Apple-personal och visade även Iphone 5C och försökte locka potentiella köpare bort till bordet med den mer färgglada plast-telefonen. Med begränsad framgång, kan tilläggas.

Med Iphone 5C levererar i alla fall Apple något nytt. Om man tittar på konkurrenterna så har Apple alltid lanserat en telefon om året medan konkurrenterna var och en vräkt ut tiotals och ibland mer än så. Färgsättningen av telefoner har efter en tid med nästan uteslutande svart och vitt blivit mer vågad, så även där tar ju Apple ett steg om än ett litet sådant i den rådande trendens riktning.

Låt oss se bortom det faktum att Iphone 5C har mycket gemensamt med Iphone 5 och istället se på 5C som den nya telefon det ju faktiskt är. Och titta på vad den tillsammans med nya operativsystemet Ios 7 kan erbjuda.

Här är den - nya Iphone 5c.

Ios 7 är tydligare kopplat till hårdvaran i Iphone 5C, så när jag startar telefonen för första gången så är bakgrundsbilden i telefonen i samma färg som själva telefonen. Det är en liten sak, men påverkar så klart intrycket. Ios 7 har möjlighet att lära sig av dina vanor och det gäller inte bara att appar som du till exempel ofta startar när du vaknar nu ska ha möjlighet att uppdatera sitt innehåll redan innan, så att de är uppdaterade redan när du öppnar dem. I Notiscentret i Ios 7, alltså rullgardinen du drar ner från skärmens överkant, får du information om hur lång tid det skulle ta att åka hem från den plats där du befinner dig för tillfället och vid andra tillfällen hur lång tid det skulle ta att ta sig till platser du brukar åka till. Systemet lär sig alltså dels var du bor någonstans och var ditt arbete eller andra platser du befinner regelbundet ligger någonstans. En stund innan du brukar åka dit får du information om hur lång tid det skulle ta att åka dit och om det till exempel är ovanligt mycket trafik. Den här vägledningen begränsar sig dock till biltrafik, så åker du kollektivtrafik ger det inte så mycket värdefull information.

En av de främsta styrkorna, med Iphone 5C liksom i tidigare modeller fortsätter att vara Apples appbutik. Tack vare föregångarna och det omfattande apputbudet får givetvis Iphone 5C en flygande start. Trots att konkurrenter arbetar hårt för att utmana tycks apputvecklare fortfarande prioritera Apples prylar när en ny app ska lanseras. Och det kan ju nu även Iphone 5C dra nytta av.

Det absolut mest nya i Iphone 5C är ju färgen och så klart materialet i skalet. Det ytmaterial som Apple kallar polykarbonat är så klart ett lite krångligare sätt att säga plast och det är ju huvudorsaken till att Iphone 5C sticker ut från mångden, eller i alla fall mängden av andra Iphones. En del av det nya utseendet handlar om nya skal till enheten och det väldigt glansiga lackade skalet till Iphone 5C kontrasterar effektivt i både färg och material till det gummiaktiga skalet du kan köpa till om du vill det. Iphone 5C har givetvis inte samma exklusiva detaljkänsla som de dyrare Iphonemodellerna eftersom plast ersatt metall och glas. Plasten som är i ett enda stycke omsluter hela baksidan och knapparna på sidan är i samma färg och material, i vårt fall rätt blekt gult. Skärmytan ligger lite ovanför den gula kanten och har du köpt till ett skal så ligger det däremot en bit ovanför och skyddar.

Hastigheten påverkas framförallt i Iphone 5C av att du har 4G på alla tillgängliga svenska frekvenser, till skillnad då från tidigare Iphone 5 som endast har begränsat stöd för 4G i Sverige. Vi kommer så klart gå in mer i detalj på alla våra intryck i vårt fullständiga test som kommer inom kort.