Testrapport Nokia N97
N97 ska som flaggskeppsmodell kunna nästan allt, men den bryter mot flera traditioner och lyckas inte riktigt kännas så innovativ som Nokia önskar.
Det är lätt att först uppfatta N97 som en businessmobil. Jag gjorde det själv när jag började bekanta mig med telefonen. Anledningen är främst tangentbordet och det höga priset som gör att den knappast blir någon vanlig syn på landets skolgårdar. Men möjligheterna att använda den som affärsman vittnar om att det inte alls är telefonens fokus. Visst kan man redigera dokument med hjälp av tangentbordet, men först när man betalat för programmet som krävs. Det följer alltså inte med från start.
N97 har ett bra tangentbord, men lovorden om tangentbordet tar slut så fort man får för sig att skriva på svenska med våra bokstäver åäö. Det märks då snabbt att åäö på egna knappar är något som verkligen förenklar skrivandet, och några sådana egna knappar har inte N97. Istället trycker man först på en funktionstangent för att sedan trycka en av tre knappar för att få fram å, ä eller ö. Det här fungerar hjälpligt.
Jag tycker att Nokia har misslyckats med logiken i de fingerstyrda momenten, för allt som oftast blir jag överraskad av hur telefonen reagerar på mina tryck. Ibland räcker ett tryck, en annan gång måste man först trycka en gång för att markera och sedan ytterligare en gång för att välja. Det här innebär att jag ibland väntar på att något ska hända medan telefonen väntar sig att jag ska trycka igen. Men det innebär ju också att jag ibland kommer helt fel eftersom jag trycker en gång för mycket. När jag anstränger mig kan jag hitta tanken kan man möjligen hitta röda tråden för när ett respektive två klick krävs, men det blir ändå svårt att hålla reda på. Det borde helt enkelt fungera utan att man behöver tänka sig för varje gång.
För olika program man laddar ner så erbjuder N97 en helt ny möjlighet och det är att de programmen kan få en ruta på startskärmen och visa vad som händer just nu. Det kan till exempel gälla senaste aktiviteterna hos dina vänner på Facebook, senaste nyheterna från Bloomberg eller nyhetsbyrån AP eller helt enkelt senaste e-posten, kalenderuppgifterna eller direkt tillgång till musikspelaren eller någon annan av telefonens funktioner.
De program som finns, både i telefonen från start och tillgängliga för nedladdning är dessutom bra på att utnyttja telefonens funktioner. De kan interagera med gps, kamera och så vidare. Faktum är att man ibland märker att till exempel gpsen är igång och då visar det sig att det är för att väderprognosen i startskärmen som ska anpassa sig efter var du är. Den visar helt enkelt väderprognosen för den plats där telefonen befinner sig för tillfället. Sådana detaljer känns smarta.
När du ansluter telefonen till datorn hittar du en hel uppsättning program som underlättar, och de kan fylla telefonen med allt den är gjord för. Som multimediamobil med en stor skärm är film en sådan sak och som en del i Nokias program PC Suite för Windows finns ett sådant program. Det söker helt enkelt igenom din dator efter filmer och låter dig välja vilka mediafiler som ska anpassas och överföras till telefonen. Programmet klarar inte alla typer av filformat, men de flesta fungerar bra. Och eftersom telefonens skärm är i widescreen rullar det på bra där med. Med ett par hörlurar inpluggade blir det filmvisning och som en minibio fungerar N97 bra då tangentbordet blir ett ställ för skärmen.
Webbläsaren i telefonen är en som visar även fullstora sidor och liksom i de flesta andra program på N97 används en stor del av den högra skärm delen till stora knappar. I webbläsarens fall är det zoomverktyg och andra knappar för att välja en ny sida eller stänga av programmet. Här försvinner dock knapparna när man inte använt dem på en stund och ger hela skärmutrymmet till den webbsida du vill titta på. Nokias webbläsare klarar till skillnad från de flesta andra även flash, så det gör att du får en upplevelse rätt lik vad du kan vänta dig på en vanlig dator. Det blir dock segare och svårare att ta sig runt på sidorna. Man kan välja mellan att dra med fingret på skärmen eller att använda navigationsknappen bredvid tangentbordet för att styra. På små mobilanpassade sidor går det bra, men på de stora dagstidningarnas sidor som idag är på flera megabyte orkar telefonen inte riktigt med alla bilder text och annonser i flash-format.
Utöver zoom-knappen i verktygsfältet kan man även dubbelklicka direkt på skärmen för att zooma in så att texten blir tillräckligt stor för att vara läsbar. Ett till dubbelklick gör sedan att sidan zoomar ut igen. Det är egentligen bara om man vill ha detaljkontroll över zoomandet som man måste använda verktygsfältet.
I nummer 7 av Mobil, i butik den 7 juli, kan du läsa vårt stora 6-sidiga test av Nokia N97 där vi i detalj går igenom alla funktioner, pekskärmen och hur Nokia egentligen lyckats med telefonen som skulle klara allt.
Fakta
Typ: Smartphone med tangentbord, turbo-3g och wlan
Vikt: 150 gramMått: 55,3 x 117,2 x 18,25 mm
Taltid: 6 timStandbytid: 400 tim
Minne: 32 GB inbyggt, plats för minneskort upp till 16 GB i formatet micro-SD.
Maximal datahastighet: 3,6 Mbit/s (turbo-3G) samt wlan.
Anslutning till mac/pc: Ja, via usb-sladd eller bluetooth. PC Suite för Windows Någon färdig lösning för sync med mac finns ännu inte.
Skärm: 3,5-tums pekskärm med 360 x 640 pixel, 16,7 miljoner färger.Kamera: 5 megapixel med autofokus och dubbla fotolampor. Videoinspelning med upplösning upp till 640 x 480 pixel, 30 bilder per sekund.
GPS: Ja, inbygd.
Programmet Nokia Maps ingår med provperiod på navigering som sedan kan förlängas mot betalning. Kartor kan förladdas på telefonens minne eller laddas ner via mobilnätet.
Pris: 7000 kr
N97>