https://www.mobil.se/nyheter/tetris-fyller-30-r
556551
Nyheter
Tetris-special

Tetris fyller 30 år

Den 6 juni är det 30 år sedan Tetris först släpptes. Spelet lever vidare och frodas på mobilen.

Sovjetunionen brukar inte direkt förknippas med datorspel, men det var just i den forna sovjetstaten, mitt under kalla kriget och innan glasnost, perestrojka och murens fall, som det 1984 släpptes ett spel som med åren har kommit att bli ett av de populäraste och mest klonade spelen någonsin. Programmeraren hette Alexey Pajitnov och spelet är förstås Tetris. Som programmerare på den sovjetiska vetenskapsakademin sysslade han bland annat med projekt kring artificiell intelligens och röstigenkänning, men han hade samtidigt ett väldigt stort intresse för att skapa olika pussel, gåtor och matematiska klurigheter. 

– Så fort jag fick den första desktop-liknande maskinen i min ägo, det var en Elektronika 60, så började jag lägga in alla mina gåtor, pussel och brädspel i maskinen, berättar Alexey Pajitnov i en intervju med About.com.

Alexey Pajitnov förstod ganska snart att spelet var något alldeles extra eftersom han själv helt enkelt inte kunde sluta spela det. Rättigheterna till spelet tillhörde vetenskapsakademin, men snart licensierades spelet till företag i väst som portade det till PC och Commodore 64, och resten är, som man brukar säga, historia.

Ladda hem Tetris för mobilen

Här kan du ladda ned Electronics Arts Android-version av Tetris, här kan du ladda ner Ios-varianten och här hittar du Tetris för Windows Phone.

Fem saker du inte visste om Tetris

- Spelet blev det första spelet i rymden 1993, när den ryske kosmonauten Aleksandr A. Serebrov tog med Gameboy-varianten av spelet på en 196 dagar lång rymdexpedition ombord på den ryska rymdstationen Mir.

- Det brukar hållas mer eller mindre seriösa världsmästerskap i spelet. En del spelare är ruskigt snabba.

- Ett udda Tetris-världsrekord kom till 2010, när en brittisk tv-show byggde ett 105 kvadratmeter stort Tetris-spel med hjälp av 200 massiva LED-lampor.

- Tetriseffekten är namnet på det fenomen som uppstår efter alldeles för många timmars spelande av det högst beroendeframkallande spelet. Börjar du drömma om klossar och ser klossar framför dig när du dagdrömmer, har du drabbats av den.

- Namnet Tetris kommer från en ordsammanslagning av det grekiska numerprefixet tetra och tennis, vilket är grundaren  Alexey Pajitnovs favoritsport.

Ämnen

Bilder