Annons

Tillåtet att köra bort grovsopor

Tiptapp får rätt i domstol – förbud upphävs

Nu har även mark- och miljööverdomstolen dömt till appen Tiptapps fördel och förbudet mot att använda tjänsten för att köra bort grovsopor hävs.

Publicerad Uppdaterad

Tiptapp är en delningstjänst för folk som behöver hjälp med transporter, i synnerhet av grovsopor till återvinningsstationer. Den kan vara ett sätt för privatpersoner att tjäna en hacka på att man har en större bil, men precis som andra delningstjänster som Uber och Airbnb har den även anklagats för att vara ett sätt för professionella att kringgå regler och lönekrav i branschen.

Det var framför allt en regel som Stockholms Stad hängde upp sig på och som fick dem att utfärda förbud mot appen Tiptapp. Sophanteringen är nämligen en lagreglerad verksamhet och man ansåg att Tiptapp så att säga utgjorde ett olagligt renhållningsbolag.

Tiptapp tog hjälp av Centrum för rättvisa som tog ärendet till domstol. Efter att Mark- och Miljödomstolen dömt till Tipptapps fördel överklagades ärendet av Stockholms Stad, men nu har alltså även Mark- och Miljööverdomstolen dömt till Tiptapps fördel.

”Utgångspunkten är [..] att det enskilda hushållet själv får bestämma hur transporten till återvinningscentralen ska gå till och det finns därvid inget hinder för det enskilda hushållet att anlita någon annan för att utföra transporten för dess räkning” skriver domstolen i sin dom.

Mark- och Miljööverdomstolens domar kan inte överklagas till högre instans, och därmed är det fritt fram att använda appen Tiptapp för att få grovsopor och miljöfarligt avfall bortkört igen.