Unikt aktivitetsband

Tomtom mäter fettmassa

Det verkar som om Tomtom har svaret på vad som är nästa steg för stegräknarna.

Publicerad Uppdaterad

Tomtom har gjort sportklockor under en längre tid nu och tyvärr känns det väl lite som att de tappat bort sig själva. Spark-klockan, som hade en förvirrad release med alldeles för många varianter redan från början, har ynglat av sig till en hel familj med närmast identiska klockor för löpare, golfare, äventyrare och så vidare. Just därför kändes det väldigt välkommet med Touch, som i alla fall ser annorlunda ut gentemot klockorna.

Första aktivitetsbandet
Tomtom Touch är ett aktivitetsband och det första sådana vi ser från Tomtom. En aning bulligt och plastigt, men helt klart med en egen stil. Här bjuds vi så klart på pulsmätning, stegräkning, kalorier och allt annat som närmast är standard för den här typen av produkter. Tomtom har mer eller mindre tagit aktivitetsmätaren från Spark och stoppat den i en separat enhet, allt synkat mot Tomtoms app såklart. Via den får du även ut notiser från telefonen till enheten.

Mäter fett och muskler
Det är två saker som sticker ut en aning här däremot. Dels är enheten begåvad med pekskärm, vilket hörs i namnet. De är knappast först eller ensamma om den saken, men det är fortfarande ovanligt nog för att sticka ut något. Ingen av exemplaren på mässgolvet verkade dock vara i felfritt skick, för någon pekskärm märkte vi aldrig av när vi testade.

Den andra grejen med Touch är lite mer unikt och vi kan åtminstone inte minnas att vi sett det i en aktivitetsmätare tidigare, även om det känns rimligt att någon gjort det tidigare. Precis som de smarta wifi-vågarna från exempelvis Withings eller Garmin mäter Tomtom Touch nämligen både din fettmassa och din muskelmassa. Precis som med wifi-vågarna bör nog siffrorna tas med en nypa salt, men rimligen får du i alla fall en slags fingervisning. 

Är mätning av fett och muskelmassa tillräckligt för att Tomtom ska vinna över dig till sitt läger? Eller använder du hellre något mer diskret för att mäta steg? Om Tomtom Touch är din grej kan du börja leta efter den i butik under september till ett pris på någonstans norr om 1500 kronor.