EU-roaming

Tres fria musikstreaming nu i hela EU

Från och med i morgon fungerar Tres musikstreaming utanför datapotten även i resten av EU.

Publicerad Uppdaterad

Det finns ett par regler som samtliga teleoperatörer i EU har att rätta sig efter. En är att inga tjänsteleverantörer får missgynnas till förmån för andra, så kallad nätneutralitet. En annan är att tjänsten ska fungera över hela EU. Det innebär inte bara att du ska kunna ringa och surfa utan roamingavgifter, utan även att du till exempel ska kunna titta på Netflix eller SVT Play även om du inte befinner dig i det land där du tecknat abonnemang.

Det är den senare regeln som Tre nu fått rätta sig efter när man gjort så att deras tjänst för fri musikstreaming nu fungerar i hela EU/EES. Tjänsten innebär att du kan streama musik via tjänsterna Spotify, Apple Music, Soundcloud, Deezer eller Tidal utan att det räknas mot datapotten. Detta kan du nu alltså göra även i andra EU-länder.

Tjänsten tenderar dock att bryta även mot den första regeln, då till exempel Googles musiktjänst Youtube Music inte är inkluderad eftersom Tre inte kan skilja ut deras musik från videotrafik. Det skulle kunna tolkas som att Google missgynnas, om saken skulle få rättslig prövning. Telia, som har en liknande tjänst, fälldes nyligen i domstol, men där handlade det specifikt om att övriga tjänster utom sociala medier och musik ströps när datapotten tog slut. Tre har löst den biten genom att den fria musikstreamingen bara gäller så länge det finns datapott kvar på ditt abonnemang.

Källa