Apples och Qualcomms kretsleverantör

TSMC redo för kretsar i 5 nanometer

Kiseltillverkaren TSMC säger sig nu vara färdig för testproduktion i sin process för 5-nanometerskretsar.

Publicerad Uppdaterad

Det viktigaste verktyget i jakten på ständigt snabbare processorer är möjligheten att tillverka kretsar i allt mindre storlek. Detta brukar ofta anges som ett mått i nanometer som är bredden på kretsens ledningsbanor. I praktiken är måttet något av en marknadsföringsterm och Intel, som myntade termen när det var till deras fördel, påpekar nu gärna att deras 14-nanometersprocess innehåller fler transistorer per ytenhet än konkurrenternas 10-nanometersprocesser.

Oavsett detta innebär varje ny processgeneration att tillverkaren tagit ytterligare ett kliv i miniatyrisering och prestanda, och nu är halvledartillverkaren TSMC, som bland annat tillverkar Apples Iphone-chipset, först ut med att ta klivet till 5 nanometer. TSMC säger att processen är redo för testproduktion och specifikationerna är tillgängliga nu så att de tillverkare som vill utveckla kretsar för processen kan sätta igång. Därifrån till färdiga kretsar tar det ett tag, och Apple väntas inte använda processen förrän i 2020 års Iphones. Årets Iphone sägs i stället få en processor gjord i en förbättrad version av den nuvarande 7-nanometersprocessen.

Qualcomm är en annan femma. Deras Snapdragon 855-chipset, tillverkat i TSMC:s 7-nanometersprocess, har precis börjat levereras, och det är fullt möjligt att Qualcomm väljer att haka på den nya processen till nästa generation för nöjligheten att kunna ligga steget före Apple denna gång.

Källa