Jämförelse

Två appar baserade på Googles Deep Dream-kod

Dreamify
Dreamify
Dreamscope
Dreamscope
Dreamify
Dreamify
Dreamscope

Två olika appar för Android respektive Ios förvandlar dina foton till Googles vridna varianter.

Publicerad Uppdaterad

17 juni visade Google upp ett artificiellt neuronnät som fick mycket uppmärksamhet. Det var designat att efterlikna biologiska nervsystem som människans hjärna och skulle hjälpa att identifiera objekt i bilder. Man sade att det ibland kan vara svårt att förstå vad systemen drar för slutsatser om vad saker liknar. Därför sade man att det kunde hjälpa att istället be systemet förstärka delar av en bild. För att ge ett exempel: Om formerna i en buske liknade en hund så kunde det artificiella neuronnätet ändra i bilden så att det liknade en hund ännu mer.

Två veckor efter att man visade upp resultaten gjorde man källkoden öppen och gav systemet namnet Deepdream. Vi har jämfört två appar som är baserade på den källkoden, en app på Android med en liknande app på Ios. Det finns lite olika alternativ på Android så vi har valt ut en app att jämföra mot det enda alternativet på Ios vi har hittat, Dreamify (Android) mot Dreamscope (Ios). Båda apparna är för tillfället gratis (Dreamify har ett premiumalternativ på väg) och medan de delar en del filter skiljer de sig åt i bland annat funktion och antal inställningar.

Dreamify
Det här är troligen den mest välutrustade appen som använder sig av Googles källkod. Välj i förväg vilket filter som ska användas och fördjupa dig sedan i inställningarna. Du kan bland annat välja hur mycket appen ska försöka läsa in i bilden och hur många upprepade gånger den ska läsa av bilden. I första bilden ovan har vi bara lagt till mindre ändringar för apelsinen till vänster, på höger sida ser ni dock den sista versionen där vi drog upp inställningarna till max. Det blev en extrem mix av färger och former.

Du kan ladda upp tre bilder i taget att konvertera och det tog under en minut för oss innan de var färdiga. Alla bilder du tar delas automatiskt med communityn i Gallery om du inte stänger av den funktionen. Det går att göra från startmenyn så det krävs inte mycket letande, men eftersom det kallas “Submit to Gallery” och den termen ofta hänvisar till den egna bildsamlingen på mobilen råkade jag av misstag ladda upp några bilder.

Dreamscope
Även om Dreamify är ett riktigt bra alternativ på Android har Dreamscope några äss i rockärmen. Dreamscope har inte lika många funktioner men lyckas ändå utmärka sig genom att vara klart snabbast på att omvandla dina bilder. Det tar bara några sekunder från att du laddar upp bilden tills du har den i sin förvandlade form. Vill du experimentera mellan olika stilar och blanda går det dessutom betydligt snabbare på Dreamscope, och den har trettio olika filter att välja mellan. Det är nästan tre gångerutbudet som Dreamify har.

Ta en bild, rulla igenom alternativen på filter och skicka iväg. Bilden skickas precis som i Dreamify upp till molnet och det kostar ingenting. Tyvärr finns här ingen möjlighet att ställa bilderna i kö och du saknar även detaljinställningarna som du har i Dreamify. Tack vare att processen här är så snabb är det däremot betydligt roligare att experimentera och lägga flera filter på varandra. Till skillnad från Dreamify så måste bilderna här laddas upp till din profil innan du kan ladda ner dem men man har också en hemsida där du kan kolla in bilderna på datorn.

Källa