https://www.mobil.se/nyheter/uppgifter-apple-halverar-produktionsm-let-f-r-iphone-x
564710
Dålig julhandel sägs ligga bakom

Uppgifter: Apple halverar produktionsmålet för Iphone X

Uppgifterna om hur det går för Apples flaggskeppstelefon Iphone X fortsätter spreta, men indikationerna på att det går sämre än väntat börjar ta över så smått. Nu hävdar källor till Nikkei att Apple halverat produktionsmålet för telefonen under årets första kvartal, till följd av en oväntat svag försäljning över julen.

Allt fler rapporter om att det inte går lika bra som väntat för Iphone X dyker upp. Senast i raden är uppgifter från källor inom Apples leverantörsled som affärspublikationen Nikkei talat med. Enligt dem har Apple halverat produktionsmålet till 20 miljoner enheter under första kvartalet. Detta efter att telefonen inte sålt lika bra som väntat på flera mycket viktiga marknader under julhelgerna, däribland på den amerikanska, den europeiska samt i Kina. Trots det förväntas Apple redovisa vinstrekord för fjärde kvartalet, men det är så klart ändå ett tufft slag, inte minst mot Apples leverantörer som lär ha förberett sig på en avsevärt högre produktionsvolym. 

Priset avgörande

Varför telefonen inte sålt som väntat är förstås omöjligt att svara på, men det vore förstås naivt att tro att den höga prislappen inte spelat in. I Sverige kostar den billigaste varianten av telefonen hela 11 495 kronor, och även om Iphone X inte är riktigt lika dyr på andra håll i världen, så handlar det fortfarande om en telefon som är betydligt dyrare än de flesta konkurrerande flaggskepp. Att priset är så högt beror i sin tur på höga produktionskostnader för primärt OLED-skärmarna. Av just den anledningen är det också möjligt att Apple sänker produktionsmålet för 2018 års telefoner med OLED-skärmar. De färska ryktena om en billigare LCD-version av Iphone på 6,1 tum känns således ganska rimliga, och möjligen skulle en sådan telefon kunna rädda lite av de intäkter man inte fått från Iphone X. 

408180951112_10155930200616113