https://www.mobil.se/nyheter/uppgifter-iphone-x-var-nara-att-slappas-utan-laddningsport
565505
Hemliga planen: Slopa alla portar

Uppgifter: Iphone X var nära att släppas utan laddningsport

Apples Iphone X var nära att släppas utan laddningsport. Det uppger källor med insyn i arbetet hos Apple. Enligt dem ska det långsiktiga målet vara att få bort alla portar och knappar på Iphone-enheterna.

Det blev minst sagt ett herrans liv när Apple 2016 valde att slopa den klassiska hörlursutgången av 3,5-millimeterstyp. Men inom kort började flera andra tillverkare hänga på, och trots att många användare fortfarande gärna ser att telefoner rustas med den klassiska porten, så är det långt ifrån samma stigma när en tillverkare idag släpper en enhet som förlitar sig på bluetooth-hörlurar. Möjligen kan Apple vara på väg att leda oss mot ett liknande skifte när det gäller laddningsporten. Det ska nämligen enligt uppgifter från källor med insyn i saken ha varit mycket nära att Apple släppte Iphone X utan Lightningport för laddning. I stället skulle telefonen helt och hållet användas med trådlös laddning. Källorna, som citerats av affärspublikationen Bloomberg, hävdar att Apples långsiktiga mål är att plocka bort alla portar och knappar från Iphone-telefonerna. 

Hastigheten sägs ha avgjort

Det ska ha varit den förhållandevis långsamma laddningshastigheten vid trådlös laddning som till slut fällde avgörandet när det gällde Iphone X. Det är oklart om Apple i samband med det beslutet också övergav tanken på att gå över helt till trådlös laddning, eller om konceptet lever kvar och till och med är under utveckling. För bara några dagar sedan kom uppgifter om att Apples trådlösa laddningsmatta Airpower blir försenad till september, det vill säga nästan ett år efter att man berättade om den. Det hela är sannolikt en indikation på att det här med trådlös laddning är svårt – speciellt om man vill kunna ladda flera olika typer av enheter var som helst på samma platta – men det kan förstås också handla om att Apple försöker förfina tekniken inför en övergång till 100 procent trådlös laddning. Vår gissning är dock att det sannolikt dröjer innan laddningsporten gör sorti.