Hade förändrat mobilindustrin i grunden

Uppgifter: Motorola var nära att köpa Huawei 2003

Det var mycket nära att Motorola köpte den kinesiska telekom- och it-jätten Huawei för 16 år sedan. Det hävdar Financial Times. Hade affären blivit av så hade vi utan tvekan haft ett helt annat globalt mobillandskap än dagens.

Publicerad Uppdaterad

Huawei har seglat upp som världens näst största smartphonetillverkare, och bolaget har dessutom blivit anklagat för att ägna sig åt spionage för den kinesiska regeringen. Huawei är med andra ord ett företag som minst sagt är på tapeten nu. Men om en affär hade gått i lås som det var tänkt 2003, så hade vi kanske inte hört talas om varumärket idag. Det är Financial Times som nu publicerat en längre artikel där man avslöjar att Motorola hade långt framskridna planer på att köpa Huawei. Priset som var aktuellt låg på 7,5 miljarder dollar, eller motsvarande 69 miljarder kronor. 

Nätverksbiten som lockade

Att Motorola var intresserade av Huawei var primärt på grund av verksamheten på nätverkssidan. Ett så kallat letter of intent ska enligt Financial Times ha skrivits under av de båda bolagen, men affären blev sedermera aldrig av eftersom det amerikanska bolaget till slut ansåg att 7,5 miljarder dollar var ett alldeles för högt pris för ett tämligen okänt utländkst bolag, inte minst med tanke på att man skulle få stå för alla omkostnader i samband med uppköpet. Motorola såldes till Google 2011 och köptes mindre än tre år senare upp av kinesiska Lenovo. 

Källa