USA vs Huawei

USA: Huawei kan spionera via mobilnätet – lägger fram detaljerade anklagelser

Efter att ha försökt övertala andra länder om att hålla sig borta från Huawei har USA nu börjat lägga fram de anklagelser man har mot den kinesiska tillverkarens säkerhetshantering.

Publicerad Uppdaterad

Trots att USA under en längre tid dels hållit Huawei kort för egen del, men också försökt övertyga andra länder om att göra samma sak, har man inte presenterat några bevis för de säkerhetsproblem man anser att tillverkaren har. Men sedan i höstas har man offentliggjort mer detaljerade anklagelser om den kinesiska tillverkarens möjligheter att spionera via sin utrustning. 

Säkerhetsluckan är att alla tillverkare är tvingade att tillgodose möjligheten för till exempel polis att ta sig in i en nätverksväxel. Det här ska endast kunna ske via operatören. Men representanter som Wall Street Journal har pratat med menar att Huawei själva kan göra detta utan att vare sig operatören eller användaren vet om det. Redan 2009 hittade Vodafone säkerhetsluckor i Huaweirouters som man menade skulle kunna användas för att spionera. Huawei besvarade de anklagelserna med att svagheterna hade lämnats öppna av misstag. 

Huawei har så klart replikerat på den här framläggningen av bevis och menar att de inte alls kan ta sig in i telefoner eller nätverk utan att operatören eller användaren vet om det. Om de försökte skulle det upptäckas av operatören direkt. 

Det här är sannolikt inte det sista vi får höra i den här historien.

Källa