https://www.mobil.se/nyheter/usas-president-f-rbjuder-broadcom-att-k-pa-qualcomm
564971
Dödsstöten för affären

USA:s president förbjuder Broadcom att köpa Qualcomm

Nu har självaste presidenten i USA gett sig in i vändorna kring Broadcoms försök att köpa processortillverkaren Qualcomm.

Qualcomm tillverkar Snapdragonchipseten som sitter i de flesta Androidmobiler, och är störst på modem för mobilnät. Broadcom, som är störst på wifi-kretsar men oroliga för att bli bortspelade när 5g slår igenom, vill köpa Qualcomm för en summa motsvarande 1000 miljarder kronor. Qualcomm är inte pigga på den idén, vilket har lett till en utdragen process där bland annat Broadcom nu försöker få Broadcom-vänliga kandidater invalda i Qualcomms styrelse.

Den processen tar nu tvärstopp när USA:s president Donald Trump personligen i en exekutiv order förbjuder både affären och Broadcoms kandidater att väljas till Qualcomms styrelse.

Det är en ovanlig order från en ovanlig president, och den motivering som ges är att man anser att det Singaporeskrivna Broadcom kan komma att vidta åtgärder som är ett hot mot USAs säkerhet om man köper det amerikanska bolaget Qualcomm. Förra veckan uttryckte den amerikanska myndigheten CFIUS liknande reservationer.

Det man specifikt sägs oroa sig för är att Broadcom har en historia kring att dra ner på forskning och utveckling i de bolag man köper upp, och om Qualcomm försvinner som spelare inom 5G föreställer man sig att den nischen kommer att domineras totalt av kinesiska företag som Huawei.

Det framställs här som ett problem att Broadcom är ett utländskt företag, vilket är något av en teknikalitet. Det är ett multinationellt företag som av taktiska skäl valde att registrera sig i Singapore, men som är i färd med att åter flytta huvudkontoret till USA.

Med en presidentorder emot sig är det ytterst osannolikt att Broadcom kan gå vidare med affären i sin nuvarande form. Däremot är det möjligt att man väljer att göra ett nytt försök när Broadcom åter är registrerat som amerikanskt bolag senare i år, och då får vi se om det är Broadcoms affärspraxis eller dess nationalitet som gör att USA:s högsta myndigheter ogillar företagets köp av Qualcomm.

Källa