https://www.mobil.se/nyheter/utforsakning-resulterar-i-att-apple-watch-skickar-onodiga-fall-larm
566437
Nyheter
Skapar kaos på amerikanska skidorter

Utförsåkning resulterar i att Apple Watch skickar onödiga fall-larm

Larmcentralerna vid flera olika skidorter i Colorado uttrycker nu frustration över att de får mängder av falska larm från Apple Watch-enheter om personer som fallit.

Den som någon gång ägnat sig åt utförsåkning på skidor eller snowboard vet att man då och då faller. Det hör liksom till att man ramlar i snön när man försöker ta sig nedför ett brant berg på plankor med stålkanter. Oftast slutar det hela med ett blåmärke eller två, även om det ibland förstås resulterar i allvarligare skador. Men modern teknik tycks nu ha ställt till det lite i sammanhanget. Apple lanserade med den fjärde generationen av Apple Watch nämligen en funktion som slår larm om man faller, något som nu börjat få konsekvenser för larmcentralerna på just skidorter, då falldetektionen på användarnas enheter inte sällan går på högvarv under en helt vanlig dag i pisten (eller vid sidan av den, för den delen). Problemet är att många av användarna inte ens är medvetna om att falldetektionen triggats, något som medför att larmcentralerna får skicka ut patruller som försöker hitta skidåkarna via GPS-signalen. 

Är avstängd per default

Det bör poängteras att falldetektionen är avstängd per default och måste aktiveras av användarna, såvida de inte angivit att de är 65 år eller äldre vid inställningen av klockan. Men många verkar alltså tycka att funktionen är vettig och glömmer sedan att avaktivera den när man ger sig ut i backen. Larmcentralchefen Bonnie Collard på skidorten Vail säger till CBS Denver att problemet riskerar att stjäla stora resurser som behövs på annat håll. Den som använder falldetektionen i en Apple Watch Series 4 bör helt enkelt överväga att stänga av den i samband med skidåkning. 

Ämnen