Det finns fortfarande en och annan telefontillverkare som marknadsför sina telefoner som extra tåliga. Lönar det sig att köpa en tålig telefon om man vill att den ska tåla tuffa tag, eller är det lika bra att köpa en billig telefon och hoppas på det bästa? Vi har testat och jämfört.
Sonim XP1 är en telefon som fokuserar på de grundläggande funktionerna att ringa och SMS:a. Telefonen marknadsförs som extra tålig, och när den dessutom har walkie-talkiefunktionen Push To Talk ser man framför sig att målgruppen är byggnadsarbetare och liknande som behöver en telefon i arbetet men inte vill riskera att tappa sin dyra Nokia N95 i cementblandaren.
Nokia 5500 är en sporttelefon, med smartphonesystemet Symbian med Series 60. Telefonen har funktioner som stegräknare och träningsplanering, men också knappar och lister i gummi. Enligt Nokias marknadsföring har telefonen stålstomme som "ger ökad hållbarhet och motståndskraft mot stötar, vatten och smuts".
Vi beslöt oss att utsätta dessa för ett antal av vardagens olyckor, och jämföra med hur väl en av Nokias allra billigaste modeller, 2626, klarade samma behandling.
Annons
Scenario: Balkongen
Annons
Du är ute och röker på balkongen på en fest när det ringer på mobilen. Med cigaretten i ena handen och ölflaskan i andra försöker du dra upp telefonen, men slinter
Metod:
Vi släppte telefonerna från en balkong på tredje våningen, fallhöjd cirka 10 m. Underlaget var gräs, då vi inte förväntade oss att en telefon ska klara ett fall mot asfalt från en sådan höjd. Varje telefon fick göra tre fall, för att se om variationer i nedslaget hade någon effekt.
Utfall:
Nokia 5500 Sport:
Telefonen klarade samtliga fall utan men. Torkar man bort smutsen ser telefonen som ny ut.
Sonim XP1: Samma här, telefonen gick opåverkad genom testet, och har inte ens fått några skråmor.
Referenstelefon: Nokia 2626 klarade alla tre nedslagen utan märkbara funktionsnedsättningar. De runda formerna och den mjuka plasten gör att telefonen endast repas lätt. Däremot fastnar det jord i uttaget, vilket kan ställa till med problem.
Kommentar:
Såväl de tåliga telefonerna som lågpristelefonen klarar balkongfallet utan problem. De tåliga gör det dessutom med större värdighet, då deras mjuka höljen inte ens repas av nedslaget.
Scenario: Cykeln
Du är på väg hem på cykel när du får ett SMS. Du får för dig att försöka svara på SMS:et samtidigt som du cyklar vidare. Det går naturligtvis inte, du tappar telefonen som studsar iväg över asfalten.
Metod:
Vi släppte telefonerna från huvudhöjd från en cykel som rullade nerför en backe i medelfart. Underlaget var asfalt, och Telefonerna fick stå ut med tre släpp.
Utfall:
Nokia 5500 Sport:
Telefonen klarade testet utan funktionsnedsättningar, men inte utan repor. Stålramen som ska göra telefonen extra stöttålig får en del fula bucklor, och hårdplastdelarna har blivit kantstötta.
Sonim XP1: Vid andra fallet hänger sig telefonen, något som inte hänt någon annan telefon i denna gren. Efter en omstart fungerar telefonen som den ska, men då detta kräver att jag tar ur batteriet, och batteriluckan har en låsmekanism som kräver ett mynt att öppna, är detta litet omständigt. Annars är telefonen fortfarande totalt repfri.
Referenstelefon: I två av fallen tappade Nokia 2626 batteriet. En av gångerna hade dessutom frontplasten släppt en aning. Men den kunde knäppas fast, och telefonen fungerade utmärkt, trots en del skråmor.
Kommentar:
När det är dags för asfalt hindrar inte Nokia 5500:s gummi och metall telefonen från att se skamfilad ut. Sonim XP1 är däremot gjord av ett svårrepat material. Bägge telefonerna har batteriluckor med låsmekanism vilket hindrar dem från att tappa batteriet i fallet. Men i Sonims fall förtas det av att vi ändå blir tvungna att öppna telefonen och ta ur batteriet för att få igång den. Sammantaget är de tåliga telefonerna ändå marginellt bättre på att ta stötar mot asfalt än budgettelefonen.
Både Sonim XP1 och Nokia 5500 Sport dras med var sin känd konstruktionsmiss som vi inte märkte av i testet, men som kan vara värda att nämna för dem som blev köpsugna efter testets utfall.
Nokia 5500 Sport har en gummiyta som täcker tangenterna. Denna gummiyta är känd för att spricka och lossna efter en tids användning. Vi har sett ett flertal exemplar råka ut för detta, även om det inte verkar drabba alla. Enligt Nokia ska problemet vara löst på nyare modeller.
Sonim XP1 har en extern antenn som man kan koppla till telefonen för att få bättre mottagning. Denna antenn är konstruerad för att trilla loss utan att skada telefonen om den går i backen, men om telefonen landar i fel vinkel får antennen snarast motsatt effekt; den fungerar som en hävstång som bänder upp telefonens plastskal. Vårt testexemplar levererades utan denna externa antenn.