Välj rätt mobiloperativ för dina affärer

Smarta telefoner används ofta i arbetet och det som främst skiljer dem åt är operativsystemet. Vilka för- och nackdelar har programplattformarna i dessa multimobiler? Mobil Business beskriver skillnaderna.

Publicerad Senast uppdaterad

I Europa är det smarta telefoner som gäller för mobilt arbete, inte handdatorer. En sådan multimobil skiljer sig främst från vanliga mobiltelefoner genom att det går att installera nya program på dem.

I praktiken står valet mellan fyra operativ: Symbian, Linux, Windows Mobile och Palm. Även amerikanska RIMs e-postmobil Blackberry och Apples Iphone skulle kunna platsa, men Blackberryn har för liten marknadsandel i den gamla världen än så länge och även om Apples Iphone skulle kunna kvalificera sig, så går det inte att köra egen mjukvara på den, vilket gör den obrukbar som arbetstelefon för tillfället.

För yrkesanvändaren är det inte multimediafunktionerna som är avgörande. Istället är det annat som är avgörande: säkerhet, enkelhet, batterilängd, möjlighet att arbeta utan täckning samt hur bra mobilen hanterar e-post och vanliga kontorsprogram och koppling till Windows. Naturligtvis är det också viktigt att det finns många program att välja på.

Symbian

Symbian har funnits länge och är marknadsledande. Det har sålts sammanlagt 100 miljoner multimobiler i världen baserade på Symbian och systemet har knappt tre fjärdedelar av världsmarknaden för smarta mobiler. Däremot så har man inte lyckats på den amerikanska marknaden, där man bara ligger på runt tio procent.

Mobiltelefontillverkarna och operatörerna gillar Symbian, eftersom det är gjort för att kunna skräddarsy telefonens program och gränssnittets utseende efter deras önskemål. Det gör det lätt för en tillverkare att sätta sin egen prägel på en telefon, även om den använder samma system som konkurrenten gör.

Tack vare att Symbian ägs av några av de största mobiltillverkarna, som Nokia och Ericsson, är systemet väldigt bra på uppkopplingar mot mobilnätet och betraktas som relativt säkert.

Operativet har numera åtminstone hyfsade kopplingar till e-postlösningar och fjärrhantering, men har svag integration med det för många yrkesarbetande så viktiga Windows. Dessutom måste programmen anpassas till olika versioner av gränssnitt och programpaket: Nokias S60 eller S80 eller Sony Ericssons UIQ.

Windows

Om Symbian är små på amerikamarknaden så är USA Microsofts hemmaplan. På mobilsidan är man dock fortfarande att betrakta som nybörjare. I USA har dessutom e-postmobilen Blackberry sedan länge tagit landet med storm och Windows kämpar för att komma ifatt.

Windows för mobiler spelar på sin främsta styrka: att det bygger på ett marknadsdominerande system. Utseendet och funktionerna känns bekanta, vilket gör det lätt att byta till systemet och ger låga utbildningskostnader. Även programutvecklarna känner igen sig och kan använda invanda utvecklingsmiljöer.

Om Symbian är det mest uppkopplade systemet är Windows för mobiler istället det som är lättast att koppla ihop med andra Windows-produkter. Det behövs ingen mellanvara för att få till trådlös e-post om man har Exchange Server 2003.

Det finns också ett hyfsat utbud av program, runt 20.000 applikationer.

Systemet finns egentligen i två versioner: Windows Mobile för multimobiler och PocketPC för handdatorer. Windows Mobile är aningen begränsat och har haft sämre stöd för koppling till Officepaketet. Somliga användare har klagat på att Windows för mobiler är resurskrävande och att det tidigare inte upplevts som helt stabilt.

Palm

Palm är det äldsta av systemen för handdatorer med tio år på nacken. Det har också varit tydligt då det inte stött vare sig multitasking eller 3G. Det har också gjort att företaget gått över till att använda Windows i en del enheter.

Palm har antagligen det enklaste gränssnittet och är troligtvist enklast att använda för den som inte är van vid ett annat system på skrivbordet. Programutbudet är stort, enligt uppgift finns cirka 400.000 registrerade utvecklare och 29.000 program.

Nackdelen med Palm är just att det är något av en udda fågel utan naturliga kopplingar till andra system. Osäkerheten kring dess framtid är också stor, sedan det japanska företaget Access köpt rättigheterna till systemet och nu säger sig vara i färd med att överföra det till Linux. Få företagare lär vilja bygga sin verksamhet med ett system vars framtid är så oklar.

Linux

Slutligen har vi så Linux, som har gått från ett relativt oprövat kort till att bli det näst största operativet för multimobiler. Det används bland annat av Motorola och asiatiska mobiltillverkare.

För tillverkarna är det den lägre utvecklingskostnaden på grund av avsaknaden av licenskostnader som lockar. Samt att systemet är modulärt och lätt att bygga ut och skräddarsy. Att det finns många programmerare som kan Linux är en annan fördel, det finns utvecklingsverktyg och en del mellanvara. Linux brukar även beskrivas som tillförlitligt, robust och säkert.

Däremot saknas naturliga kopplingar till många verksamhetssystem och Office-paketet. Ett annat problem är att det ännu inte finns någon gemensam standard för mobil Linux. Det finns istället ett antal olika varianter på systemet. Standardisering är dock på gång i två stora projekt, men inget resultat har ännu redovisats.