Trist insida men överdådigt skal

Vertu är tillbaka med ännu en hutlöst dyr prestigetelefon

Vi var nog många som trodde att vi hade sett det sista av lyxtelefontillverkaren Vertu när företaget auktionerade ut sitt restlager med enheter i Storbritannien förra hösten. Men icke då. Nu är man tillbaka med en enhet som både är förskräckligt trist och oerhört iögonfallande på samma gång.

Publicerad Uppdaterad

Det var bara häromdagen som den klassiska lyxmobiltillverkaren Vertu plötsligt och oväntat kom med beskedet att man hade ett lanseringsevent på gång i den kinesiska huvudstaden Peking. Vertu lanserades som Nokias lyxvarumärke redan 1998, men såldes 2012. Sedan dess har varumärket dansat runt bland olika ägare och togs senast över av den turkiska affärsmannen Hakan Uzan. Affärsidén har dock varit densamma hela vägen: Svindyra mobiltelefoner med skärmar i diamantglas och bakstycken täckta i strutsläder. Målgruppen har varit ofantligt rika personer, kort och gott. Enligt många dessutom rika personer med riktigt dålig smak, men det skulle vi förstås aldrig skriva. 

Mellansegments-enhet i lyxförpackning

Tillverkaren var mer eller mindre uträknade efter att man auktionerat ut sitt restlager förra hösten, och sedan dess har det i princip varit helt tyst om bolaget. Men nu släpper man alltså en ny enhet som heter Aster P. Telefonen blir exklusivt förbehållen den kinesiska marknaden, där den kommer att kosta motsvarande cirka 37 000 kronor. För det får man – håll i dig nu – en enhet med Snapdragon 660-processor, 4,97-tums full HD-skärm, 6 GB arbetsminne, 128 GB lagringsutrymme och ett batteri på 3 200 mAh. Inga specifikationer man går omkring och skryter med, direkt. Man har satsat desto mer på det så kallade ”blinget”. Enheterna är handtillverkade, skärmen har 133-karats safirkristallglas och bakstycket är täckt av krokodil- och ödleläder. Detaljerna på telefonen är i guldfinish, men det är oklart huruvida det handlar om äkta guld. 

Källa