Klarar inte att betala skulderna

Vertu lägger ned tillverkningen

Lyxtelefonmärket Vertu tvingas nu lägga ned all tillverkning i Storbritannien och 200 personer förlorar sina jobb. Detta efter att företaget blivit bankrutt, uppger Financial Times.

Publicerad:

13 jul 2017 - 14:59

Uppdaterad:

13 jul 2017 - 14:59

Lyxtelefonmärket Vertu, som tillverkar extremt dyra telefoner i ädelmetaller och läder, tillhörde en gång i tiden Nokia. Men efter att ha sålts till EQT 2012 såldes märket vidare till det kinesiska holdingbolaget Godin Holdings, för att så sent som i mars i år hamna i den turkiske affärsmannen Hakan Uzans ägo. Uppgifter om att företaget hade stora finansiella bekymmer började cirkulera redan under försommaren, och flera anställda vid företagets fabrik i Storbritannien uttryckte då också farhågor kring risken att förlora sina jobb. Nu tycks den mardrömmen ha blivit verklighet för de flesta av dem. 

Kan inte betala skulderna

Bolaget har en skuld på motsvarande en dryg miljard kronor, men ägaren Hakan Uzan har bara kunnat erbjuda kreditgivarna motsvarande 20 miljoner kronor i betalning, hävdar Financial Times och The Telegraph. 200 personer sägs nu förlora sina jobb, då all tillverkning i Storbritannien upphör. Vad som händer härnäst råder större osäkerhet kring, men enligt källor till Financial Times ska Uzan ha planer på att väcka varumärket till liv på nytt. När och hur är däremot högst oklart. Vertu har kritiserats för att sälja telefoner som förvisso är oerhört exklusiva på ytan, men samtidigt bjuder på tämligen mediokra eller i bästa fall högst ordinära specifikationer under skalet. 

.

.

 

.