Svenska operatörer hävdar:

"Vi använder inte Carrier IQ"

Efter den senaste tidens debatt kring övervakningsmjukvaran Carrier IQ, har vi tagit pulsen på de svenska leverantörerna av telefonitjänster. Gemensamt för dem är att de tar kraftigt avstånd från allt som handlar om mjukvaror som lämnar användarspecifik information till tredje part.

Publicerad Senast uppdaterad

Övervaknigsmjukvaran Enligt uppgift kan CIQ live spela in och lämna uppgift om allt som företas på telefonen, inklusive vilka knapptryckningar som sker. Kanske allvarligast är att informationen verkar skickas till tredjepartsservrar i okrypterad form både när användaren surfar via operatör, såväl som över eget WLAN.

Erik Hörnfeldt, PR-chef på operatören Tre, säger först att man inte känner till om mjukvaran används, men återkommer sedan med beskedet att företaget inte har mjukvaran på något mobil som är i bruk.

- Vi använder det inte, och det är aldrig någon tillverkare som tagit upp att det finns något sådan mjukvara förinstallerad. Jag har inte satt mig in i allt som mjukvaran gör, men det verkar rätt avancerat. Vi har ju redan en stor del av den här informationen, men om det skulle vara något som vi inte har koll på, så är det så klart allvarligt.

Finns det en aktionsplan från er sida? Ni är ju den part som slutkunderna ingår avtal med och därmed är ni också ansvariga för produkten, oavsett vad era underleverantörer företagit sig?

- Nej, det finns ingen aktionsplan i dagsläget.

Vad händer om ni faktiskt läcker personlig information om era kunder i okrypterad form?

- Det kan jag inte säga, vi kan inte inte utgå från att det finns, men vi ser det som mycket allvarligt det handlar om förtrioende från vår akunder, vi vill inte att deras mobiler innehåller ngt sådant.

Hur länge har ni känt till det här?

- Journalister började ringa förra veckan. Jag känner att jag måste återkomma till dig. Det är kanske legal som ska kolla på det.

Lite senare återkommer Erik Hörnfeldt med beskedet att man nu skriver ett brev till alla tillverkare med begäran om en skriftlig försäkran om att CIQ inte finns på den svenska marknaden. Man har nu också vidtagit åtgärder för att börja skanna av CIQ-relaterad trafik i näten.

Liknande besked får vi även när vi frågar Andreas Hamrin på Telenors presstjänst:

- Nej, vi har inget sånt i våra handset.

Betyder det att ni inte beställt tjänsten, eller vet ni verkligen att leverantörerna inte har förinstallerat mjukvaran på era telefoner?

- Ja, vi vet att de telefoner vi får från tillverkarna inte har någon sådan mjukvara installerad. Vid vår leveranskontroll skulle vi upptäcka om tillverkaren av misstag skickat oss en sändning med telefoner med Carrier IQ installerade.

Kontrollerar ni trafiken i näten för att säkerställa att CIQ inte skickar information till tredje part från era telefoner?

- Nej vi kollar inte vad själva datatrafiken består av. Vi kan bara se att det genereras data, inte vad den består av.

Hos den sydkoreanska tillverkaren Samsung, som är en av de största leverantörerna av telefoner i Sverige, förklarar PR-chefen Erik Johansson att CIQ aldrig har varit aktuellt för den nordiska marknaden:

- Vi levererar bara förinstallerad CIQ till amerikanska operatörer, det har aldrig varit aktuellt i Norden. Det är operatörerna som använder CIQ och har ansvaret. I USA levererar vi CIQ-försedda telefoner bland annat till AT&T, Sprint och T-Mobile.

Apple har i ett pressmeddelande nyligen förklarat att man ämnar radera samtliga spår av Carrier IQ på sina telefoner i framtida firmwareuppdateringar, samt att man inte har det förinstallerat på de handset som är ute i butik nu.