Vi har känt på Nokia 6290
Nokia 6290 väcker kanske ingen uppmärksamhet hos omgivningen. Men efter att bara ha känt på den en kort stund lämnar den ett kvardröjande, positivt intryck.
Om mobilmarknaden vore rationell så skulle 6290 vara en garanterad succé. Nu fungerar marknaden inte riktigt så. Men 6290 riktar sig till företagsanvändare som kanske inte nödvändigtvis är ute efter en telefon som väcker uppseende eller är fullproppad med den senaste tekniken. Därför borde 6290 ha riktigt goda chanser att bli en framgång.
6290 har mycket som tilltalar en köpare som ser mest till det praktiskt. Knapparna på luckans utsida signalerar att här har man satt användarvänligheten främst. Nokia har valt att göra de tre knapparna stora och väl synliga istället för att de, som i så många andra fall, utformas för att synas så lite som möjligt och helst smälta in helt i själva luckan. Ovanför luckan sitter en relativt stor yttre skärm som kan visa en hel del information. Den mittersta av snabbknapparna startar musikspelaren medan den vänstra går direkt till musikbiblioteket. Med hjälp av volymknapparna på sidan kan man scrolla sig fram mellan låtarna och välja vad man vill lyssna på.
Den yttre skärmen är visserligen tillräckligt högupplöst men åtminstone på det exemplar jag fick känna på hade var den yttre skärmen för ljussvag för att man skulle vilja ägna nån längre tid åt att titta på den. Klart bättre blev det när man fällde upp telefonen. Den inre skärmen var både klart ljuststarkare och tydligare. Knapparna hade också en bra utformning med skön känsla. Även här har man insett fördelen med stora knappar. Alla är nästan lika stora, ofta prioriterar man annars bort någon eller några som görs mindre än de andra, till exempel snabbknappen för att komma till huvudmenyn. Så är dock inte fallet med 6290.
Både hopfälld och utfälld ligger den också mycket bra i handen, dels för att den har en form där alla kanter är avrundade, dels för att knappsatsen är så bra och man inte behöver anstränga sig det minsta för att nå någon av knapparna eller se till att man inte trycker på knappen brevid.
Innehållet ska också tilltala de som använder mobilen främst i jobbet. E-postklienten har en dokumentläsare som gör att man kan läsa word-, excel och pdf-filer. När man ska göra inställningarna för epost har man ett hjälp-program, en så kallad wizard, som gör det hela lättare.
Typ: Fyrbands-gsm med edge
Mått: 94x50x20,8 millimeter
Vikt: 115 gram
Kamera: 2 megapixel, 4x digital zoom
Minne: 50 megabyte, plats för MicroSD
6290>