När Qtek 9000 börjar säljas mot slutet av året kommer den att vara den första mobilen på den svenska marknaden med 3G-stöd och operativsystem från Microsoft. Att det är den senaste versionen, Windows Mobile 5, innebär bland annat att det som ligger lagrat i minnet inte försvinner även om batteriet skulle laddas ur helt. Om man därtill lägger w-lan, bluetooth och ett qwerty-tangentbord får man en telefon som har det mesta.
Det enda riktigt negativa med Qtek 9000 är storleken. För stor är den. Måtten är 128x81x25 millimeter. Det är med andra ord ingen mobil som lätt slinker ned i en byxficka. Å andra sidan innebär det stora formatet att den har en rejäl skärm med en upplösning på hela 640x480 pixlar. Storleken är visserligen 3,6 tum, vilket inte är extremt stort, men upplösningen gör att man nästan får känslan av att sitta framför en bärbar dator - om än med en liten skärm. Till exempel kan jag koppla upp mig mot förlagets server och gå in i vårt publiceringsssystem utan att det känns speciellt krångligt. Ställer man det mot att släppa runt på en laptop som tar upp plats och väger flera kilo så är Qtek 9000 ett mycket lockande alternativ i många sammanhang.
Till den känslan bidrar också tangentbordet. Det är tillräckligt stort för att man ska kunna skriva med flera fingrar när man har den placerad på ett bord framför sig, men tillräckligt litet för att man bekvämt ska kunna skriva med tummarna när man håller telefonen framför sig. Tyvärr kommer tangentbordet inte att förses med svenska bokstäver när den lanseras i Sverige. I stället kan svenska tecken skrivas som specialtecken genom tangentkombinationer.
Att koppla upp sig mot internet kan man göra på flera sätt. 3G-uppkopplingen ger relativt snabb anslutning till nätet och har man tillgång till w-lan kan surfandet gå riktigt snabbt. 9000 har stöd för 802.11g, vilket innebär att hastigheten kan vara ändå upp till 54 Mbit/sekund. Vill man överföra filer från en dator eller annan telefon kan man också använda sig av bluetooth.
Som vanlig telefon är den givetvis inte speciellt smidig. Ska man använda den som sådan är ett headset att rekommendera. Men man behöver i och för sig inte ha den uppfälld och slå numret på tangentbordet för att ringa ett samtal. Den tryckkänsliga skärmen kan roteras ett halvt varv innan den fälls ihop så att skärmen vänds utåt. När man gör det vrider sig skärmbilden automatiskt från stående till liggande. I det läget har man tillgång till en navigationsknapp och kan även använda pekpennan för att till exempel ta fram ett nummer i adressboken. Pekpennan kunde gärna ha gjorts lite längre, men å andra sidan är det här en mobil där inte så ofta kommer att vilja ta fram pekpennan eftersom tangentbordet är så bra. På telefonens sidor sitter också knappar för att ta emot eller avvisa samtal och för att reglera volymen.
Att skärmen är vridbar gör att den kan vara helt skyddad när telefonen ligger hopfälld i en ficka eller väska. Det bidrar till det rejäla intryck som 9000 ger. Den är inte vatten- eller stötskyddad men känns ändå som att den skulle klara en del på grund av sin design.
När 9000 dyker upp i handeln under november eller december kan vi räkna med ett pris i trakterna av 9000-10000 kronor. Det är mycket pengar för en mobil men samtidigt får man en riktigt välutrustad handdator på köpet.