https://www.mobil.se/nyheter/vi-tittar-n-rmare-p-androiden-som-kopierar-iphone-x
564880
Mobile World Congress 2018

Vi tittar närmare på Androiden som kopierar Iphone X

På Mobile World Congress visas för första gången Noa N10 upp, den telefon som fått uppmärksamhet för att den kopierar designen från Iphone X.

Det är så klart infällningen med kamera som skymmer en bit av skärmen i toppen som skapat uppmärksamhet.  Precis som Apple gjort med sin True depth-kamera (och Essential, men här är formgivningen identisk med Apples) som sköter Face ID i Iphone X. Den egenheten har Noa Mobile kopierat och jag träffar Mario Pinter på Noa för att fråga om anledningen.

Vad är anledningen till att göra på det här viset, utöver att Apple gör så?
– Nej, svarar han lättsamt, det är så klart en stor del av anledningen. Apple har ju blivit föregångare inom design och nu är vi först bland övriga tillverkare med en prototyp.

Han berättar vidare att han hoppas att telefonen ska finnas redo för leverans senare i vår, men på mässan är telefonen placerad i en stängd glasmonter. Granskar man den så ser man att de rundade skärmkanterna till exempel skär av detaljer i gränssnittet som inte anpassats helt. Det säger Mario Pinter är ett arbete de har framför sig, att anpassa utseende och funktion.

Jag kan alltså inte testa Noa N10 på plats på mässan, men en del av funktionerna den erbjuder, som ansiktsigenkänning för att låsa upp telefonen använder även systermodellerna N1 och N7, så jag provar det på en av de telefonerna. Genom att först addera en pinkod på Noa N7, även den liksom N10 en mobil med långsmal skärm, och sedan låta telefonen läsa av mitt ansikte i 4-5 sekunder är ansiktsigenkänningen upplärd. När jag sedan trycker igång telefonen får jag se en animation med ett stiliserat ansikte som visas som ett rutnät och sedan dröjer det 2-3 sekunder innan telefonens skärmlås är upplåst.

Ämnen