https://www.mobil.se/nyheter/viasat-b-rjar-s-nda-mobil-tv
305615
Nyheter

Viasat börjar sända mobil-TV

Viasat satsar stort på TV i mobilen och börjar sända ett stort antal kanaler över 3g. Meningen är att programutbudet ska vara så likt det vanliga utbudet som möjligt. Sändningarna går över Tele2s nät, men man har valt att använda egen sändningsteknik, inte den Tele2 använder.

Totalt är det 29 TV-kanaler som kommer till mobilen med Viasat To Go. De flesta är samma som man återfinner i vanlig TV, såsom TV3, Kanal 5, CNN och Eurosport. Enligt Anders Nilsson, vd för MTG Online, har målet varit att skapa ett programutbud som så mycket det går ska vara identiskt med innehållet i de vanliga TV-utsändningarna. Helt har man inte lyckats.

- Det finns fortfarande studior i Hollywood som inte har anpassat sig till nya distributionsformer men utvecklingen går mycket snabbt för tillfället. När det gäller stora svenska programserier så kommer i stort sett alla att finnas med från starten.

Tjänsten har en on demand-funktion, vilket innebär att du själv kan välja när programmen ska börja. För att få tillgång till Viasat To Go behöver du en 3G-telefon och ett abonnemang eller kontantkort från Tele2. Men Viasat använder inte Tele2s teknik för TV-sändningar, utan har valt en egen lösning.

- Vi kan TV och jag tror att telekomoperatörer kan tycka att det är en bra affär att låta företag som är specialiserade på TV ta hand om paketering och sändning. Vårt mål är att så många som möjligt ska få tillgång till tjänsten, säger Anders Nilsson.

Har du en Sony Ericsson K800, K810, K850, W880 eller en Samsung U700 finns det en speciell spelare för TV som gör det snabbare att byta kanal. Man arbetar med att utveckla spelaren för fler modeller, men den är alltså inte nödvändig för att man ska kunna utnyttja tjänsten, allt som krävs är en 3G-telefon.

Utsändningarna sker i två lägen beroende på vilken telefonmodell man har. Antingen H264 med upplösningen 240 x 320 pixlar, eller i MPEG4 med 176 x 144 pixlar. Oavsett vilket sker det med 12,5 bilder per sekund, och ljudet sänds med AAC-kodning på 16 kbit/s.

Från och med den 2 juni kan man teckna sig för tjänsten, som säljs som kanalpaket där varje extra paket man väljer kostar mindre än det förra. Kanalpaketen är i stort sett identiska med dem som finns i viasats vanliga TV-sändningar. Ett paket kostar 49 kr/mån, två paket 64 kr/mån, tre paket 79 kr och fyra 89 kr/mån. Sportpaketet kostar däremot alltid 49 kronor.

Oavsett vad man tecknar sig för får man ett bonuspaket på köpet där bland annat SVT Aktuellt, SVT Rapport och SVT Väder ingår. Mobil kommer självklart att testa Viasats TV-tjänst och rapportera så fort vi får tillfälle.

Kanaler

Nyheter: Bloomberg, CNN, BBC World, Zone, CNBC

Underhållning: TV3 ToGo, TV6 ToGo, Kanal 5, TV8 ToGo, E!, Fashion-TV, Adult Swim, MTV Shorts,

Musik: MTV Music, ZTV ToGo, The Voice (samt radio; RIX FM, Bandit Rock 106,3, Lugna Favoriter, STAR FM)

Barn: Boomerang, Cartoon Network, Nickolodeon

Sport: Eurosport 1, Eurosport 2, Extreme Sports, TV4 Sport, Viasat Sport ToGo

Bonus: SVT Aktuellt, SVT Rapport, SVT Väder, EA Trailers, Samsung