Vodafone vill dela nät med Telia och Tele2

Publicerad Senast uppdaterad

I Vodafones interna information kan man läsa: "För att ytterligare stärka vår konkurrenskraft förhandlar vi just nu med en annan part om samarbete kring mobilnät. På så sätt kan vi erbjuda kunderna Sveriges bästa mobilnät samtidigt som vi minskar våra kostnader."

Vodafones vd Grahame Maher vill inte gå in på vilken specifik part som detta syftar på, utan säger att Vodafone i nuläget förhandlar med alla operatörer, och dessutom Ericsson och Nokia, om drift av näten.

Maher nämner Telia som en viktig partner för att få bättre täckning i norra Sverige.

I Vodafones interna skrivelse kan man också läsa att operatören nu skjuter 3G-utbyggnaden på framtiden: "Under tiden som vi ser över samarbetsmöjligheter kommer vi att lägga den fortsatta 3G-utbyggnaden på is."

Även utbyggnaden av det vanliga gsm-nätet ska ske i minskad omfattning, enligt Vodafones skrivelse: "Vi kommer fortfarande att bygga ut vårt nät, men i mindre omfattning."

- Vår plan är att hitta en bättre lösning för nätverksinvesteringar, för hela den nordiska marknaden. Vi tittar på flera alternativ, säger Grahame Maher till Mobil när vi ber honom kommentera informationen.

Grahame Maher säger också att han tror att en lösning för samarbete om infrastrukturen för mobilnäten blir färdig redan före jul.

-Alla operatörer har samma problem med de alltför stora nätkostnaderna.

Finns Telenor med i planerna för den nordiska marknaden?

- Det är korrekt. Telenor och TDC i Danmark är några som finns med i diskussionerna.

Är syftet att kapa era kostnader?

Nej, det handlar om att ge bättre täckning och bättre tjänster till kunderna. Till exempel att förbättra täckningen i norr. I andra delar av världen är det här med att dela på nätkapaciteten redan en vanlig lösning. När jag var vd för Vodafone i Australien fick vi igenom det, och kunde kapa kostnader. I länder som Singapore är det här förstås inte aktuellt, men situationen är helt annan i glesbefolkade länder som Sverige.

Grahame Maher menar också att det här är en naturlig utveckling som vi sett på andra områden där det gäller infrastruktur.

- När det gäller tv-stationer, flygplatser och annat så delar de som levererar tjänsterna på infrastrukturen. Det kommer att hända inom mobiltelefonin också, det är bara en tidsfråga.

- Vi diskuterar med Telia, Tre, Tele2, TDC, Telenor och de andra om en bättre lösning. När det gäller 3G har vi tre stycken core networks i Sverige idag. Det är för mycket.

Hur påverkas kunderna av de här planerna?

- För det första kan kunderna få bättre täckning. För det andra kan vi fortsätta kapa kostnader och sänka priserna - och öka mobilanvändandet, för det tredje kommer vi att få mer resurser till att leverera nya tjänster, som mobil datauppkoppling med bredbandshastighet.

Grahame Maher tror också att prissättningen på tjänster i mobiloperatörernas portaler måste bli annorlunda.

- Vi kan inte ta 20 kronor för att visa en nyhet i mobilen när man kan köpa en hel vanlig tidning för samma pris.

När Grahame Maher tillträdde som ny vd för Vodafones i våras var det för att sätta fart på operatörens verksamhet i Sverige och Norden.

- Min ståndpunkt är att Sverige halkat efter på mobilutvecklingen. Från att Sverige har varit ett föregångsland har andra länder gått om. Sverige hålls tillbaka, framför allt av Telias kostnadsmodell.

Grahame Maher pekar på att andra länder har betydligt högre mobilanvändning:

- I Sverige står mobilanvändingen bara för 16 procent av telefonin. I Portugal är motsvarande siffra 70 procent, och bara på andra sidan vattnet i Finland är siffran 50 procent.

Om Vodafone hittar en partner att dela på kostnaderna med, så kommer "antalet medarbetarbetare att minska", enligt Vodafones interna skrivelse. Hur stor del av de anställda det handlar om framgår dock inte.