Ska tjäna pengar på andra sätt

WhatsApp blir gratis

WhatsApp ska ta bort årsavgiften, men lovar att försöka tjäna pengar på andra sätt än reklam.

Publicerad:

19 jan 2016 - 16:07

Uppdaterad:

19 jan 2016 - 16:07

Avgiften för meddelandetjänsten WhatsApp är högst blygsam, första året gratis, sen en dollar, drygt 8 kronor, per år. Men nu ska även den kostnaden försvinna. Orsaken är inte så mycket att användarna sagt "8 spänn! Glöm det, jag drar!", om man får tro WhatsApp, utan att årsavgiften skapar krångel för användarna, särskilt de utan betalkort. Man kan ju även misstänka att det skapar en dyr administration för WhatsApp.

Den frågan oroliga WhatsApp-användare ställer sig då är förstås: Hur hade de tänkt tjäna pengar i stället? Ja inte med annonser i meddelandena i alla fall, lugnar WhatsApps vd Jan Koum. I stället ska det ske med vad man kallar "kommersiellt deltagande". Det vill säga, man ska använda WhatsApp för att kommunicera med företag, och dessa ska stå för slantarna.

För att det här ska funka måste det förstås ge något mervärde för företagen att kommunicera via WhatsApp. Jan Koum ger som exempel flygbolag som skickar ut meddelanden om flygförseningar, banker som meddelar kunden om det skett ovanliga aktiviteter på kontot, och möjlighet att boka bord på restauranger.

.

.

 

.