https://www.mobil.se/nyheter/xperia-z5-f-r-inget-skydd-mot-spectre-och-meltdown
564701
Nyheter
Oklar anledning

Xperia Z5 får inget skydd mot Spectre och Meltdown

De flesta större smartphone-tillverkare har rullat ut uppdateringar som ska skydda enheterna mot CPU-sårbarheterna Spectre och Meltdown. Men den som har en Sony Xperia Z5-telefon får av någon anledning inget skydd.

CPU-sårbarheterna Spectre och Meltdown har sannolikt inte passerat dig obemärkt förbi. Om det mot förmodan ändå är på det viset, så kan vi berätta att det rör sig om två mycket allvarliga sårbarheter som upptäckts hos processorer av alla möjliga slag och som mer eller mindre skakat hela techvärlden i sina grundvalar. Tillverkarna av hårdvara i flera kategorier har nödgats rulla ut säkerhetsuppdateringar som gör det möjligt att skydda sig mot förövare som planerat att nyttja sårbarheterna. Men när det gäller Sonys Xperia Z5-användare är någon säkerhetsuppdatering som åtgärdar saken inte aktuell. Så tycks åmtinstone inte vara fallet, om man ser till det svar som en orolig Z5 Premium-användare fått på Sonys användarforum. 

Ett udda beslut

Det svar som Z5 Premium-användaren fått av en Sony-representant lyder: ”Xperia Z5 Premium kommer inte att få någon säkerhetsuppdatering för Spectre och Meltdown, men du kan fortfarande skydda dig genom att enbart ladda hem appar från välkända buiker och genom att alltid använda den senaste versionen av alla appar”. Med tanke på att hela Z5-familjen normalt sett får samma uppdateringar från Sony, så lär det hela sannolikt gälla alla Z5-enheter. Det är oklart vad som ligger bakom Sonys beslut att inte rulla ut någon säkerhetsuppdatering och den japanska elektronikjätten har inte heller kommenterat uppgifterna. 

Relaterade artiklar