https://www.mobil.se/nyheter/yr-tar-hj-lp-av-anv-ndardata-f-r-b-ttre-v-derprognoser
565017
Nyheter
Samarbete med Netatmo

YR tar hjälp av användardata för bättre väderprognoser

Den norska vädertjänsten YR tar nu hjälp av temperaturdata från Netatmos väderstationer för att förbättra sina väderprognoser.

När man först kunde installera väderappar i sina mobiler och därmed välja vems väderprognoser man ville ha fick norska YR ett visst rykte om sig att ha bättre väderprognoser för Sverige än vad svenska SMHI har. Nu ska YR bli ännu bättre, och det med hjälp av folks smarta hemmet-prylar. Närmare bestämt Netatmos väderstation.

Netatmo har en väderkarta där data insamlat av användae med Netatmo Personal Weather Station visas. Enligt Netatmo är detta den största samlingen av personliga väderdata, och det är den som YR nu tar till hjälp för att förbättra sina väderprognoser.

Det ska bland annat innebära att YR kan skicka ut prognoser timme för timme i stället för var sjätte timme, och att prognosens noggrannhet anges i rutor om 1 x 1 kilometer i stället för 2,5 x 2,5 kilometer.

Prognosförbättringarna ska vara mest påtagliga under vintern där den nya metoden förväntas kunna eliminera hälften av alla större prognosmissar.

- Det här är bara början på en utveckling som kan revolutionera väderprognosen, säger Jørn Kristiansen, chef för utvecklingsavdelningen på Meteorologisk institutt i Norge.

Ämnen