https://www.mobil.se/nyheter/zte-stanger-ner-verksamheten-efter-usas-handelsforbud
565281
Bröt mot Iran-sanktionerna

ZTE stänger ner verksamheten efter USA:s handelsförbud

ZTE har meddelat att de fryser sin verksamhet i väntan på en lösning på det amerikanska handelsförbudet.

USA:s regering har förbjudit amerikanska företag att handla med ZTE efter att det kinesiska företaget brutit mot Iran-sanktionerna genom att sälja amerikansk teknik till landet. ZTE har erkänt sin förseelse och betalat en straffavgift, men det som lett till handelsstoppet är att man inte enligt överenskommelse straffat de anställda som utfört affären. Av de 39 personer som varit inblandade har bara fyra chefer sagts upp, medan 35 anställda som också brutit mot lagen fått bonusar.

Förbudet innebär att företag som Qualcomm och Dolby inte får sälja kretsar till ZTE, och det är inte säkert att ZTE ens har rätt att använda operativsystemet Android. Som reaktion på detta har ZTE i ett officiellt meddelande gått ut med att man fryser all verksamhet i företaget. Man skriver att man har tillräckligt mycket pengar i kassan för att fortsätta att betala ut löner till sina anställda medan man förhandlar om en lösning med amerikanska myndigheter. Reuters rapporterar att anställda på ZTE:s huvudkontor i Shenzen gått till jobbet som vanligt men citerar en anställd som säger att han inte haft mycket att göra på jobbet. ZTE har stängt ner sin webbshop och sin försäljning på den kinesiska e-handelssajten Alibaba.

Det är teoretiskt möjligt för ZTE att fortsätta tillverka mobiltelefoner utan komponenter från amerikanska företag. Chipsettillverkaren Mediatek har bett om och fått tillstånd av myndigheter i Taiwan att fortsätta att handla med ZTE. Men uppenbarligen har företaget bedömt att en sådan omstyrning av verksamheten skulle vara ett för kraftigt avbräck, och man väljer i stället att följa de amerikanska direktiven och föra samtal med amerikanska myndigheter i hopp om att få dem att ta bort eller modifiera restriktionerna.

Den senaste ZTE-mobilen som är aktuell för svenska marknaden är Blade V9. Den finns att köpa från europeiska återförsäljare med svensk webbförsäljning, men lär inte officiellt släppas i Sverige så länge så länge ZTE har stängt ner sin verksamhet.

Källa