Allt innehåll på sidan är sponsrat material
Företag
hej
hoj
huj
https://www.mobil.se/partner/mobilen-i-forvandling
567189
Partner
Annons från Karamba

Mobilen i förvandling

Utvecklingen för oss framåt med snabba steg och det går allt snabbare för varje år. Det har hänt en del sedan världens första kommersiella mobiltelefon, Motorolas DynaTAC 800x, lanserades. Det var 1983. Sedan dess har mobilnäten fått högre kapacitet och mobilerna blivit lättare, snabbare och smartare.

Det är lätt att bara fokusera på vad den senaste iPhone har att erbjuda, men det finns ett antal intressanta trender att följa ur ett större perspektiv.

Mobilen ersätter datorn

Mobilen ersätter datorn i allt fler vardagssysslor. För bara 10-15 år sedan var det en omöjlig tanke. Datorn och mobilen var två skilda saker med olika användningsområden. Idag klarar mobilen av de flesta av datorns uppgifter. Många läser till exempel mailen oftare på mobilen än på datorn. En del äger inte ens en dator längre.

Spelmarknaden är ett illustrativt exempel. Trenden är att spelande i spelbutik minskar till fördel för spel på mobilen. Idag är det rent av fler som spelar på mobilen än på datorn. Enligt spelinspektionen har hela 25 procent av svenskarna spelat för pengar på mobilen de senaste 12 månaderna, till exempel på casino.

Extrem uppkoppling

Vi kan se fram emot ett generationsskifte i mobilnäten, vilket innebär att det sätt som vi kopplar upp oss på förändras. Den nya standarden 5G kommer att fungera på mycket högre frekvensband än 4G. Det ger flera fördelar. Bland annat kan 5G leverera upp till 20 gånger så hög hastighet som 4G. Dessutom visar forskningen att tekniken stöder upp till 1 000 uppkopplade enheter per kvadratmeter!

Det första 5G nätet har redan öppnats på KTH i Sverige, även om vi får vänta ett tag innan vi får tillgång till 5G på allmän plats. Som det ser ut i dagsläget kommer vi att få se de första 5G-nätverken i Sverige i storstäderna någon gång under 2020.

5G-tekniken kan komma att revolutionera informationssamhället ytterligare. Vid World Economic Forum utmålades sakernas Internet, Internet of Things, som den stora vinnaren av 5G. Med hjälp av 5G kommer vi inte längre bara att koppla samman människor med andra människor och information. I framtiden kommer vi att koppla ihop människor med allt som finns omkring oss.

Mobiltelefonen försvinner

Om vi blickar tillräckligt långt fram i tiden kan det hända att mobilen försvinner helt och hållet. För många av oss är det en skrämmande och nästan omöjlig tanke. Ändå är det inte orimligt.

I science fiction-filmen Mortal Engines nämns vår tidsepok som ”skärmeran”, en tid då vi använde oss av skärmar för input och output. Det är möjligt att framtidens teknik kan finnas överallt och integreras i vårt biologiska ”interface” på ett sätt som gör skärmen överflödig.

Tänk dig att du kan ”ringa” en vän genom en tanke eller söka efter information på nätet genom att formulera sökfrasen i hjärnan. Resultaten kanske dyker upp som en annan tanke eller på hornhinnan. I sådana fall lär dagens mobiltelefoner bli ett minne blott.

Publicerad: 25 jun 2019 - 08:19