100 till 0 – fördjupning med e-sim

Två timmar – sedan dör batteriet i Samsung Galaxy Watch 6

E-sim, strömmande Spotify och gps drar snabbt ur batteriet i Watch 6.

Vi har testat nya Samsung Galaxy Watch 6 med e-sim och får ett väldigt kortvarigt nöje.

Publicerad Uppdaterad

Den som vill ha ut mer av sin smartklocka skaffar ett e-sim till den för att kunna lyssna på strömmad musik, ta samtal och använda andra tjänster fullt ut även utan att telefonen är med. 

Kompletterar de färdiga testerna

Vi har redan testat Samsungs båda smartklockor i Galaxy Watch 6-serien, den mindre och smidigare Galaxy Watch 6 och den lite större Watch 6 Classic med roterbar ring runt urtavlan. Båda går att köpa med antingen enbart bluetooth-koppling eller med e-sim och egen 4G-uppkoppling. Det är just det senare som vi fördjupar oss i här.

Jag börjar lyssna på en låt strömmad direkt från Spotify medan jag fortfarande är hemma. Den första indikationen är då att batteriet förbrukas ungefär en procent i minuten. Redan efter en låt har alltså batterinivån sjunkit märkbart och jag som planerat att ta ett längre träningspass med gps tänker direkt att både gps och strömmad Spotify kan bli förödande för batteritiden. 

Utan telefonen

Jag ger mig ut med klockan runt handleden och lämnar telefonen hemma. Innan jag ger mig av så laddar jag dock upp klockan till 100 procent igen. Det tar betydligt längre tid än det tog att ladda ur den de tre procent som den där första låten förbrukade. Väl ute på träningspasset efter att ett par låtar spelats tittar jag för första gången ner på klockan för att kolla batterinivån. 90 procent säger den. Jag har alltså ett träningspass aktivt i klockan och Spotify strömmande i hörlurar. Varje kilometer får jag en rapport om hur träningen går. Rösten pratar engelska och informerar om distans, puls och så vidare.

Du ska kunna ladda Galaxy Watch från telefoner med omvänd trådlös laddning, men den laddningen är inte att lita på.

Efter två kilometer kommer regnet. Det är en lätt skur och jag blir i alla fall inte särskilt blöt. Nederbörden avtar snabbt. Efter en timmes träning har batteriet 53 procent kvar. Fyra minuter senare droppar batterinivån till 50. Detta alltså 64 minuter in i träningspasset. Laddar batteriet ur i ungefär samma takt hela tiden verkar det alltså som vi kan vänta oss en batteritid totalt på runt två timmar. Mitt i Humlegårdens parklek i centrala Stockholm signalerar Galaxy Watch en stund senare “Låg batterinivå” och frågar om jag vill aktivera energisparläget. Det avstår jag och ganska precis 15 minuter senare dör batteriet och Spotify i mina hörlurar tystnar därmed.

Varierande men alltid kort

Under de efterföljande dagarna testar jag flera träningspass, även denna gång med gps och strömmande Spotify. Den gången drar en och en halv timmes löpning batteriet från 96 till 40 procent, så det skiljer lite från gång till gång. Det är tydligt i vardaglig användning att klockan gång på gång dör innan dagen är slut.

Jag avslutar testet med att sätta en Apple Watch series 8 på min andra arm. Båda klockorna har e-sim och används på liknande vis. Jag går upp 05.30 på morgonen och då är båda klockorna fulladdade. Strax efter 06 ger jag mig av hemifrån. En promenad på ungefär en och en halv timme inleder min dag. Ingen strömmad musik i någon av klockorna och eftersom telefonerna de är kopplade till ligger i väskan jag har med mig ska mobilnätet inte behöva användas knappt alls. Efter promenaden har Samsung Galaxy Watch 6 kvar 72 procent batteri. Apple Watch är kvar på 91. Stillasittande kontorsarbete följer, en kort promenad till lunchrestaurangen och klockan 15.30 är batteriet i Galaxy Watch 6 slut och klockan stänger av sig. Då har Apple Watch fortfarande 66 procent batteri kvar.

Ytterligare tester de kommande dagarna visar att Youtube Music drar lika mycket batteri strömmat via e-sim som Spotify gör, så problemet är alltså inte Spotify i sig. När jag provar att maxa batteritiden genom att alltid ha telefonen med mig, inte strömma något och aktivt avstyra alla automatiska försök från klockan att mäta min rörelse stannar batteritiden på 23 timar och 59 minuter.