Det finns flera bra tjänster som gör att man kan komma åt sina filer på datorn från mobilen och vice versa. Vill man tanka hem filer från olika torrent-sidor med sin telefon finns det verktyg även för det och för att kunna arbeta flera personer samtidigt med ett dokument finns det också lösningar. Mobil tipsar om de bästa apparna för att dela filer och dokument med din Android-telefon.
Hoccer är ett program för att snabbt skicka filer mellan mobiltelefoner. Genom att skapa ett temporärt ”ad hoc”-nätverk för de filöverföringar behöver man inte konfigurera programmet när man ska koppla ihop det med andra telefoner. Ett ad hoc-nätverk är nämligen självkonfigurerande och består av flera mobila enheter som ansluter till varandra trådlöst utan att man behöver blanda in en trådlös router för att det ska fungera. För att fildelningen ska fungera krävs att Hoccer är installerat på de mobiltelefoner man vill använda.
Programmet kan användas för att skicka bilder, dokument, musik, webbadresser, meddelanden och appar mellan telefonerna. Man kan också skicka filerna till flera olika användare samtidigt. Appen styrs både via pekskärmen och via rörelsesensorn i mobilen. Genom att använda sig av det sistnämnda kan man skicka filer till andra genom att göra en kaströrelse mot dem och på motsvarande vis tar man emot en fil genom att fånga den i luften med telefonen.
Annons
Dropbox
Annons
Dropbox är en omskriven tjänst. Om du missat den tidigare bör ta chansen att kika närmare på nu. Vad det handlar om är ett verktyg för onlinelagring av filer och dokument. Eftersom programmet finns för både mobiltelefoner och för datorer innebär det att man alltid har tillgång till sina filer så länge man är uppkopplad. Man kan även dela filer och dokument med andra användare av tjänsten eller dela ut sina filer publikt på webben.
Appen i sig är gratis att använda men som standard får man bara 2 GB utrymme på sin online-hårddisk. Det är förvisso tillräckligt för att lagra aktuella dokument men räcker knappast som backup för alla viktiga filer man har. Vill man ha mer lagringsutrymme får man köpa till det. Priserna börjar på 9,99 dollar (cirka 66 kronor) i månaden och då får man 50 GB utrymme. Dropbox är en utmärkt lösning både för dokumentdelning och för säkerhetskopiering av viktiga filer.
Abtc
Vad ska man med platt-tv och hemmabiosystem till när man har en mobiltelefon? Nja, filmupplevelsen på en mobilskärm är väl i ärlighetens namn inte den bästa men vill man utnyttja sitt mobila internet maximalt och ta del av det oändligt stora utbudet av filmer på olika torrent-sajter med sin Android så kan man göra det med en bittorrent-klient. En bra sådan Abtc som kostar 31,49 kronor. För att starta en nerladdning kan man antingen surfa in på en torrent-sida med mobilens webbläsare och öppna en länk där, eller så kan man spara ner torrent-filen någonstans på mobilen och öppna den i efterhand med Abtc.
Det fungerar alltså som när man laddar ner filer på en vanlig dator. Bland inställningarna i programmet märks bland annat möjligheten att begränsa hur många klienter man tankar ner filer ifrån, Man kan också ställa in var filerna ska sparas och om avbrytna tankningar ska återupptas. Abtc har även en inbyggd sökfunktion som använder sig av torrent-trackern Btjunkie.
Google Docs
Googles webbaserade Office-lösning, Google Docs, har sedan version 2.2 av Android lanserades funnits i en mobil webbversion där man inte bara kan beskåda de dokument har man på sitt konto utan även kan redigera textfiler och kalkylark. Någon officiell app för Google Docs finns ännu inte utan det är i mobilens webbläsare man får hålla sig till för att kunna använda tjänsten. Det finns även en rad tredjeparts-appar av varierande kvalitet som gör att man kan komma åt och redigera sina dokument. Innan Android 2.2 var man helt förvisad till dessa för att kunna redigera Google Docs i mobilen.
En av de främsta fördelarna med Google Docs är att flera användare vara inloggade samtidigt i ett dokument och göra ändringar. På så vis undviker man att man arbetar i fel version av ett dokument eftersom man slipper tanka hem och ladda upp olika versioner av det. Förutom att redigera befintliga dokument går det förstås även enkelt att skapa nya textdokument och kalkylark i mobilversionen, som webbformatet till trots är väldigt smidigt att använda. Det enda som krävs för att använda tjänsten i mobilen är att man har ett konto hos Google och att man surfar in på docs.google.com i mobilens webbläsare.
Evernote
Evernote är en tjänst som finns både i en datorversion och i en mobilversion. Android-varianten av programmet är lätt att använda och gör att man får tillgång till ett konto med online-lagrade anteckningar som man kan använda både från mobilen och från datorn. Anteckningarna kan bestå av vanlig text, men kan även bestå av kamerabilder, filer från mobilen eller inspelat ljud. För att hålla ordning på anteckningarna organiserar man dem i olika ämneskategorier och det går även att enkelt söka igenom sitt arkiv. I datorversionen av programmet, som Android-versionen av Evernote med fördel ska användas tillsammans med, kan man även ta skärmdumpar och spara ner webbsidor.
Just det där med att spara innehållet på webbsidor tycker jag är ett av de allra bästa sätten att använda tjänsten. Hittar man en intressant artikel men inte hinner läsa den sparar man helt enkelt den på sitt Evernote-konto och så läser man den i mobilen när man sitter på bussen eller vid något annat dödtidtillfälle. Överföringarna till och från tjänsten sker krypterat med SSL för säkerhetens skull. Evernote är gratis att använda men erbjuder bara 25 MB utrymme i gratisversionen. Premium-versionen, som kostar 5 dollar i månaden, erbjuder dubbelt så mycket utrymme och gör också att man får tillgång till bättre sökfunktioner. Man kan bland annat söka igenom pdf-filer, nå anteckningsböckerna offline och dessutom slipper man reklam.
Samba
Med Samba installerat på sin telefon behöver man inte strula med usb-kabeln för att koppla mobiltelefonen till datorn. Samba gör nämligen att man kan komma åt innehållet på sin telefon som om den vore en vanlig dator i Windows-nätverket, vilket gör att man både slipper både usb-kabel och att risken att slarva bort de pyttesmå minneskorten i hanteringen. För att Samba ska fungera krävs att man har en rootad (en sorts upplåsning som ger tillgång till vissa känsliga systemfiler) Android-telefon. För att fungera kräver också Samba att en annan app, Superuser, installeras för att kunna användas. Superuser är en app som gör att man kan ändra vilka rättigheter applikationer ska ha när det gäller åtkomst till olika systemfunktioner.
Väl installerad och klar ändrar man inställningarna i programmet för att ge mobiltelefonen det namn i nätverket man vill det ska ha, samt för att se till att den hamnar i den nätverksgrupp man vill ha den i. För att inte vem som helst ska kunna få tillgång till filerna på mobiltelefonen kan man förstås även välja att lösenordsskydda tillgången i nätverket. En bra funktion som erbjuds i Samba är också ”wakelock”-funktionen, som när den är aktiverad innebär att telefonen förhindras att stänga ner sig i viloläge och på så vis koppla ner wifi-anslutningen.