Form och knappar
De första 3G-telefonerna drogs med många barnsjukdomar, som det ofta är när en ny teknik inte riktigt hunnit mogna. Batteritiden var rent usel och problemen många. Den tiden är förbi. Numera är fördelarna fler än nackdelarna och särskilt om du vill behålla din telefon ett tag är det 3g du ska satsa på.
Storleken är inte längre ett problem när nu 3g-telefonerna kommit ner i samma smidiga format som de äldre 2g-modellerna.
Tidigare var 3g och designmobil två ord som inte gick att kombinera, men det har ändrat på sig. Det är inte bara så att 3g-telefonerna numera finns i riktigt smidigt format. Utbudet är till och med så stort att det kommit särskilda designmobiler med 3g. Det är kanske ingen överraskning att Motorola var först med sin 3G-version av Razr, men även Benq-Siemens EF81 är ovanligt påkostad och nyss kom Sony Ericsson med sin spegelblanka Z610. Om det är kvalitetskänsla man vill åt är det Razr som drar längsta strået. Kombinationen av lite strävare gummi och den rena knappsatsen och metall ger en betydande kvalitetskänsla. Z610 från Sony Ericsson är visserligen mer iögonfallande med sin spegelblanka front, men saknar den finish som både Razr och EF81 har med sin metallyta. Samsungs vikbara Z540 har visserligen ett vikbart format även den, men ger ett betydligt plastigare intryck.
Nokias 6280 och Sony Ericssons K610 är exempel på att 3G vuxit till sig, för de är vad man skulle kunna kalla de första folkmobilerna för 3G. Ingen av de två utmärker sig egentligen vare sig vad gäller form eller funktion, men det behöver ju inte vara en nackdel.
Tittar vi på telefonernas knappsats är det egentligen främst Z150 med sitt bantade format som kan vara lite svår att pricka rätt. Där är knapparna aningen för små. Knapparna på N73 går lite för långt ut på kanterna, vilket kan göra det svårt att nå när man använder en hand, men det problemet är ändå ganska begränsat. Bland övriga modeller är knapparna välplacerade och lättanvända och det finns egentligen ingen modell som sticker ut på det området. Utformningen skiljer sig givetvis åt mellan olika modeller. Motorolas Razr har till exempel sin karakteristiska platta knappsats med upplysta linjer emellan, ett utseende som såväl EF81 som U890 tycks vara inspirerade av.
Multimedia
När vi pratar multimedia och 3g tänker man först och främst på de mediamöjligheter som är unika för 3g-telefonerna och det snabbare mobilnät de använder. Videosamtalen är en bit, men med 3g blir också strömmande ljud och bild möjligt, något som i det närmaste är omöjligt i 2g-nät med långsammare datahastighet. Tre har tagit fasta på detta med sin musiktjänst som erbjuder både nedladdad och strömmande musik via 3g-nätet.
U890 från LG är den av telefonerna som är tydligast i sitt musikfokus, men trots det har den egentligen inga egenskaper som skiljer den från övriga modeller. Först och främst kan man önska att en bra musikmobil uppfyller en del grundläggande krav. Som främsta egenskap kan man räkna musikspelaren. Är den bra kan den spela många format, är väl integrerad med telefonen och tillåter enkel hantering av spellistor, låtbyten, volym och andra inställningar. Med en vikbar telefon är det användbart med musikknappar på utsidan, andra modeller får gärna ha möjlighet att minimera musikspelaren och sätta i knapplås samtidigt som musiken spelas.
I de båda telefonerna från Sony Ericsson finns musikspelare som klarar spellistor och överlag är smidiga. Man kan minimera spelaren för att enkelt kunna aktivera knapplås eller använda telefonen till annat samtidigt som man lyssnar på musik.
Även i Nokiatelefonerna går det bra att lägga spelaren i bakgrunden och musikhanteringen är överlag smidig. Nokia 6280 är möjligen lite mindre överskådlig än de båda övriga eftersom den har Series 40 och inte det mer avancerade Series 60 som de båda andra telefonerna N80 och N73 utrustats med.
I Z710 klarar musikspelaren spellistor smidigt, men det går inte att till exempel byta låt utan att först öppna telefonens lucka.
Samma fenomen märks i Motorolas V3x. Man kan skapa spellistor och lyssna smidigt även med stängd lucka. EF81 från Benq-Siemens överträffar de båda eftersom man kan spela spellistor och dessutom styra dem och en del annat utan att öppna telefonen.
U890 från LG utmärker sig främst eftersom den levereras direkt med operatören Tres egen musikspelare 3Player. Den kommer mest till sin rätt om man köper operatörens musikpaket för en femtiolapp i månaden, men kan även spela låtar du lagt in själv på telefonen. I U890 kan man också styra musiken genom musikknapparna på utsidan av telefonen och behöver alltså inte öppna den för det ändamålet. Samsung Z540 har många av U890:s egenskaper, men den saknar Tres musikspelare och finns med andra ord tillgänglig oavsett vilken 3G-operatör man väljer att använda.
Bluetoothstereo är också användbart om man vill koppla trådlösa stereolurar till telefonen. Dessa hörlurar är inte särskilt vanliga ännu, men blir snabbt flera samtidigt som stödet finns i allt fler telefoner. Vilka telefoner som har det kan du se närmare i tabellerna.
På kamerafronten tar Sony Ericssons K800 och Nokias N73 lätt ledningen med Samsungs Z710 tätt efter. Anledningen är helt enkelt att dessa tre alla har tre megapixel under huven och dessutom autofokus och i K800:s fall även en riktig blixt. Nokia N73 och Samsung Z710 har både lampa istället, men den i N73 är förbluffande stark och skiljer sig knappt märkbart från Sony Ericssons blixt.
N80 är också en mobil med tre megapixel, men avsaknaden av autofokus gör att den hamnar först på fjärde plats. Tillsammans med Motorolas V3x har den dock en typ av manuell fokus. Med hjälp av en liten spak kan man ställa in om det är närbild eller något längre bort som man vill ta kort på. Smidigt i brist på autofokus.
6280, K610 och Motorolas V3x är alla utrustade med kameror som tar bilder i två megapixels upplösning. Två megapixel gör att upplösningen blir godtagbar, men eftersom K610 saknar lampa har den svårt för mörka förhållanden. Lamporna som finns i 6280 och V3x är dock inte så starka att de bidrar till bildkvaliteten i någon större omfattning. Den största saknaden är att dessa mobiler saknar autofokus och att man därför inte får den skärpa man kan nå med andra mobiler. EF81 som även den har två megapixel kombinerar bristen på autofokus med en kamera utan lampa och ett ovanligt krångligt sätt att ta bilder. När telefonen är öppen pekar kameran innåt, när den är stängd är linsen riktad utåt, bakåt. Resultatet blir att man måste ta bilder genom att använda den lilla yttre skärmen som sökare, något som är långt ifrån smidigt. Det saknas spegel för självporträtt, men då ska man istället öppna telefonen för att se bilden direkt på stora skärmen. Visst fungerar det, men det blir lätt osmidigt.
Vikbara Samsung Z540 saknar blixtlampa och autofokus, men den är däremot utrustad med två kameror. Tyvärr är det lätt att dölja den bakre linsen av misstag med fingret när man ska ta kort. Det märks dock snabbt i skärmen, så det är ju lätt att åtgärda för fotografen.
Sämsta kamerorna får man stå ut med i U890 och Samsung Z150. LG har en kamera på 1,3 megapixel i U890 och tyvärr har den svårigheter med färgåtergivning och infallande ljus som lätt tar över. Z150 har visserligen två kameror, men de både är enbart i blygsamma 0,3 megapixel, det som var standard för ett par år sedan när mobilkameran var ny.
De vassaste skärmarna som jag upplever det finns i N73 och K800. De följs sedan av V3x från Motorola och Z540 från Samsung. I den här skaran är det dock Nokia och N73 som är överlägset bäst på att utnyttja skärmens styrka för spektakulära funktioner.
System och program
I praktiken är mobiltelefonen bara en plastkåpa fylld med metall, plast och elektronik. Det som gör mobilen till vad den är och det som framförallt gör en mobil användbar är vad tillverkarna väljer at göra med tekniken. Hur menyer och funktioner presenteras är givetvis viktigt för hur användbar telefonen blir i praktiken. Operativsystemet som används har dessutom stor inverkan på vilka ytterligare funktioner man som användare kan lägga till.
Eftersom många av telefonerna i det här testet liknar varandra under skalet är det enkelt att bunta ihop dem i olika grupper. EF81 och Motorolas V3x är de två modeller som är minst utvecklade. De saknar många av de förenklade och kraftfulla funktioner konkurrenterna har och i menyerna märks att de ligger ett par steg efter. Benq Siemens har dock visat att de har bra idéer i kommande modeller, idéer det dock inte märks mycket av i EF81.
Koreanerna i testet, Samsung och LG, får sällskap av Nokia 6280 därefter. Både Samsung och LG:s menyer är logiska och snabba utan att imponera på samma sätt som de bästa i testet gör. Nokia 6280 halkar efter täten eftersom den är utrustad med operativsystemet Series 40 och inte det kraftfullare Series 60 som gör telefonen till en fullfjädrad smartphone med allt vad det innebär. Det systemet hittar vi däremot i N80 och N73, vilket gör dem båda till toppresterare, även om N73 i kraft av sina funktioner och medföljande program drar det längsta strået. Nackdelen med N73 är att operativsystemet även gör telefonen lite slö. Det tar till exempel lång tid att starta telefonen och ibland dröjer den även när man ska växla mellan olika funktioner. En del av styrkorna i N73 hittar man även i Sony Ericssons telefoner som vi testar. Hit hör till exempel ett verktyg för att enkelt posta bilder till en blogg. Sony Ericsson har även en smidig RSS-läsare om man vill hålla sig uppdaterad med information från nyhetssajter och bloggar utan att behöva surfa runt på webbsidor och leta efter den information man är ute efter. Dessa smidiga funktioner gör att de hamnar steget efter de mest avancerade telefonerna från Nokia, men ändå känns det att Sony Ericsson kontinuerligt utvecklar meny och funktioner. Det märks i alla de tre modeller vi testar här.
Telefoni och data
Inom telefoni och data visar 3G-telefonerna den största skillnaden gentemot sina äldre 2G-kollegor. Datahastigheten i 3G-nätet är betydligt högre vilket ger möjlighet till en hel del nya tjänster. Nedladdad musik via mobilnätet är en sådan tjänst och bland andra möjligheter finns videoklipp, strömmat ljud och videosamtal. Den egentligen enda nackdelen som 3G dras med är den sämre batteritiden sedan formatet på telefonerna numera kommit ner i samma storlek som 2G-telefonerna länge varit.
Eftersom testet handlar om 3G har alla telefonerna det gemensamt att de kan surfa i 3G-hastighet och att de kan ringa och ta emot videosamtal. Där skiljer de sig alltså inte särskilt mycket ifrån varandra.
Telefonerna från Samsung är bäst på att snabbt hitta en kontakt i adressboken och LG U890 fungerar på liknande sätt, medan Sony Ericsson lyckats bättre med sms-skickandet. Där kan man enkelt få fram senast använda nummer om man till exempel vill skicka sms till den som nyss ringt. På det sättet behöver man sällan gå in och rota i telefonboken.
När det gäller surfande sopar N73 och N80 banan med de flesta av konkurrenterna. Sony Ericsson hamnar inte långt bakom tack vara kompetent webbläsare och samarbetet med Google, men Nokia ligger en bra bit före. Det är inga problem att surfa även fullstora webbsidor, något som inte fungerar alls smidigt i resten av telefonerna.
Särskilt stor fördel av en sådan webbläsare har man givetvis när telefonen är utrustad med w-lan, som N80 är. Den version av N80 som vi testat här kompletteras i dagarna med en uppdaterad Internet Edition som gör att uppkopplingen fungerar betydligt enklare än på den äldre varianten. Det är dock inget vi ännu fått möjlighet att testa så därför är det den äldre versionen vi bedömer här.
Bland övriga funktioner för nätanvändning är några av telefonerna mer välutrustade än andra. Nokia och Sony Ericsson har till exempel samarbeten som gör att det är enklare att blogga, skicka upp sina bilder till en egen webbsida. Det har övriga tillverkare ännu inte kommit sig för, även om det givetvis går bra att via mms eller e-post blogga även med deras telefoner.
Rss-läsare är det bara telefonerna från Sony Ericsson som har och de har även en smidig och uppdaterad e-postklient som ger bra översikt.
Vinnaren: Nokia N73 kan mest
Tack vare sin mångsidighet är det N73 som tar hem förstaplatsen. Kameran är jämförbar på de allra flesta punkter med den som sitter i K800, men flexibiliteten inom andra områden gör att N73 klår sin svensk-japanske konkurrent. N73 kombinerar ett kompakt format med kvalitetskänsla och det som framförallt imponerar är alla program som följer med redan från start, för att inte tala om alla program som man kan ladda in på egen hand. N80 har visserligen w-lan, men N73 ståtar med autofokus och en utvecklad programvara.
Ruta: Bluetoothstereo
För att kunna använda din mobil som musikspelare krävs inte mer än att den kan spela upp musik och det kan alla mobiler i det här testet. Vill du däremot lyssna i ett par trådlösa hörlurar med bluetooth krävs att telefonen stödjer så kallad A2DP, bluetoothstereo. I tabellen ser du vilka telefoner som gör det. Till Nokias N80 och N73 kan man ladda ner ett program som tillför den här möjligheten.
www.msi.com.tw/progr... />
Sony Ericsson? K800
Bland svenska mobilköpare har Sony Ericsson av tradition en stark ställning och när K800 lanserades blev den snabbt en vanlig syn. Med tre megapixel blir K800 en kompetent kamera, men blixten och den stora och skarpa skärmen bidrar minst lika mycket till upplevelsen som den extra megapixel som tillförts.
Liksom i Nokias N73 märks i den här telefonen att den utmärker sig i jämförelse med övriga. RSS-läsare och väl utvecklade funktioner för e-post, bloggning och surfande. Framförallt märker man i K800 att skärmen är påkostad och Sony Ericsson har passat på att utnyttja den. Menyer och skärmen som helhet känns riktigt skarp. Det har man nytta av särskilt i webbläsaren.
?"Kombinerar en av de bästa kamerorna med ett snabbt menysystem och smart rss- och bloggfunktion"
Plus: Skärmen, menyerna, blixten
Minus: Joysticken
Sony Ericsson? K610
Avsaknaden av autofokus i kameran gör att man trots de två megapixel den levererar aldrig får de där riktigt skarpa bilderna. Den kommer alltså inte upp i samma klass som dyrare kameramobiler, men på andra områden ligger K610 långt fram. De smarta funktionerna för att blogga, läsa rss och lyssna på musik delar den med sina dyrare syskon och här finns även plats för minneskort.
Innan den kom ut i butik tänkte jag på den här som en riktig folkmobil med 3G. Den verkliga storsäljaren som snabbt hittat till många kräsna mobilanvändares fickor verkar istället ha blivit K800, i alla fall här i Sverige.
"Prisvärd 3G-mobil som inte utmärker sig, men har ett lättanvänt gränssnitt, kompakt format och bra meddelandefunktioner"
Plus: Format, menyer
Minus: ingen radio eller autofokus
Sony Ericsson? Z610
?Vid ett första intryck kan Z610 möjligen kännas plastig och billig, men som designelement är det den yttre skärmen som lyfter intrycket av hela telefonen. Den lyser en stund efter att man stängt luckan och visar informaton om tid och status. När det ringer är det här som numret visas och kommer ett sms syns även det på utsidan. Övrig tid är den yttre displayen helt dold och allt man ser är den spegelblanka ytan. Upplevelsen är faktiskt smått magisk.
Även om telefonen kan kännas lite plastig behöver den inte skämmas för sig funktionsmässigt och priset är heller inte särskilt högt. Det märks att Z610 är nyutveklad och den håller jämna steg med mer ordinära K610 i form av bloggpostningar, smidigt inbyggd rss-läsare och annat innovativt.
"Den utvändiga skärmen lyfter telefonen som designmobil, annars i det närmaste identisk med K610 under skalet."
Plus: Lyxblank, menyer
Minus: Ingen radio eller autofokus
Nokia N73
Kameramobilen N73 presterar visserligen bra bilder i generösa tre megapixel, men den kan betydligt mer. Framförallt beror det på operativsystemet Series 60 och på att telefonen redan från start är fullproppad med smarta funktioner. De visar tydligt att N73 tagit ett stort steg framåt och det på flera områden.
Skärmen bidrar till framgången, men även att Nokia lyckas utnyttja den ovanligt bra. Här finns till exempel en bildvisning som närmar sig vad man kan göra på en vanlig dator, imponerande snyggt helt enkelt.
"Bland de absolut bästa kameramobilerna och dessutom en mångsidig mediamobil som kan mycket mer än så."
Plus: Kameran, format, program
Minus: Seg meny
?
Nokia N80
?Nokia står för testets två enda skjutbara modeller och då är det enkelt att skilja de två åt. Metallen på framsidan och den tyngd N80 har ger ett klart sofistikerat och gediget intryck. N80 är dessutom som enda telefon i testet utrustad med w-lan, vilket givetvis är välkommet för att till exempel surfa eller kolla sin e-post. I den version vi kunnat testa är det krångligt att surfa via w-lan, men inom kort kommer N80 i en Internet Edition där Nokia lovar att w-lan-funktionerna är utvecklade.
"Främsta styrkan ligger i den inbyggda w-lan-uppkopplingen. Vi väntar spänt på Skype för N80 och på utvecklade Internet Edition"
Plus: Kvalitetskänslan
Minus: Ingen autofokus, krångligt w-lan
Nokia 6280??
6280 kan vara så nära folk-3G man kan komma och sedan den lanserades har den mycket riktigt legat på många topplistor. Kanske är det enkelhet som lockar de stora massorna, för 6280 är en smidig 3G-mobil även om den inte direkt utmärker sig i dagens konkurrens. Här finns musikspelare och kamera med två megapixel liksom det mesta annat man kan tänka sig. Räkna dit bland annat e-post, radio, kalender och annat nyttigt.
Med operativsystemet Series 40 i den aktuella versionen känns 6280 smart. Man kan få veta det mesta direkt i startskärmen, allt från att se nya mail till att styra radio och musik, samt välja bland funktionerna. Trots det kommer 6280 inte upp i samma äkta kvalitetskänsla och kapacitet som dyrare storesyskonen N80 och N73.
"En enkel och funktionell telefon som klarar det mesta men undviker att överträffa sina dyrare modellsyskon"
Plus: Prisvärd, lättanvänd
Minus: Känns lite bräcklig
LG? U890??
Tunnisen från LG är en blygsam uppgradering från föregångaren, men en telefon som lyckas visa framfötterna på flera områden.
Trots att U890 hör till de tunnaste 3G-mobilerna och fått en förfinad knappsats inspirerad av Motorolas Razr-framgångar är känslan mer plastig än hos övriga modeller. Det är en av de två telefonerna som endast har en kamera och eftersom den ska snurras för att komma i rätt position innebär det ett extra moment när man ska ta en bild. Visst klarar den 1,3 megapixel, men kontraster och färger blir sällan särskilt väl återgivna. Där har kameran ofta problem.
U890 är bara tillgänglig hos operatören Tre och de har fyllt telefonen med bra funktioner för främst musiken som dock kräver Tres musikabonnemang för att komma till sin fulla rätt.
"Uppdaterad musikmobil som lyfts av Tres egen musikspelare. Ligger dock efter konkurrenterna inom meny och kameraprestanda."
Plus: Formatet
Minus: Svag kamera
Samung Z150
?Med sin form sticker Z150 ut i konkurrensen. Även om det sedan telefonen lanserades kommit ut tunnare modeller klarar Z150 fortfarande att imponera med sitt format. På funktionssidan har man fått göra avkall på vad de två kamerorna klarar av. För videosamtal finns ingen anledning att ha någon bättre kamera än den som sitter på framsidan av Z150, men vill man ta andra bilder räcker den lika svaga vga-kameran som sitter på baksidan inte särskilt långt. Här finns heller inte tillstymmelse till vare sig blixt, fotolampa eller autofokus.
Den svaga kameran och avsaknaden av plats för minneskort är dock telefonens främsta tillkortakommanden, så kan man leva med det är Z150 ett möjligt val.
"Riktig tunnis i smidigt format som dock gör att kamera och minneskapacitet släpar efter."
Plus: Formatet
Minus: Kameran
Samsung Z540
?Trots att Z540 säkert mest gluttat på Motorolas tunna Razr är den mer lik LG:s vikbara 3G-mobil U890 och dess föregångare. Den är tunn och plastig, ett steg på vägen mot de än tunnare mobiler Samsung ska släppa framöver.
På insidan är skärmen både stor och skarp och menysystemet känns igen. Minneskort finns ingen plats för, vilket möjligen kan kännas konstigt eftersom musikknapparna på utsidan gör Z540 till en riktigt hygglig musikmobil. Det inbyggda minnet på generösa 140 megabyte kan dock väga upp en del.
Kameran på 1,3 megapixel kompletteras med en inre för videosamtal, betydligt smidigare än en vridbar för båda ändamålen.
"Hygglig musikmobil med externa knappar och godkänd kamera. Dessutom skarp skärm"
Plus: Musikknappar, skärmen
Minus: Plastig, Inget minneskort
Samsung Z710
Den har flera kraftfulla fiender. Samsung klarar flera svåra fotoförhållanden bättre än de båda självklara konkurrenterna N73 och K800. De är alla tre 3G-mobiler med kameror på tre megapixel, men medan Z710 är kameramobil lyckas de övriga överraska även på andra områden. Det är i hanteringen av infallande ljus Samsung lyckats bäst, men linsskyddet till kameran är en synnerligen bräcklig historia. Man måste också säga att skärmen som kan vridas och täcka ena sidan i form av en stor sökare är genomtänkt, men samtidigt gör att det tar lite för lång tid att göra Z710 kameraklar.
"Lite bättre än konkurrenterna på vissa fotoförhållanden, men bräckligt linsskydd och osmidig snurrbar skärm."
Plus: Kameran
Minus: Linsskyddet, snurrskärmen
Motorola V3x
I kvalitetskänsla överträffar Razr V3x samtliga motståndare. Anledningen är kanske en kombination av form och material. Hela telefonen ger ett oerhört avskalat intryck där Motorola uppenbarligen arbetat för att göra telefonen så strömlinjeformad som möjligt.
Skärmen är skarp och högupplöst, vilket möjligen förbättrar intrycket ännu en del. Menysystemet har dock varit med en stund och saknar den fräschör som många av konkurrenterna har. När man i andra telefoner hittar rss-läsare, snygg bildvisning, bloggfunktioner och annat kommer Motorolas menyer från en tidigare generation.
"Imponerar främst genom material och design, men ligger efter konkurrenterna inom funktion och meny. Skarp skärm."
Plus: Detaljkvalitet, material
Minus: Menysystem, dåligt med extrafunktioner
Benq Siemens EF81
Den som tittat närmare på Benq-Siemens kommande modeller märker snabbt att tyska Siemens och taiwanesiska Benq inneburit en ordentlig vitamininjektion för mobilutbudet. EF81 upplevs lätt som ett steg på vägen mot vad som komma skall.
Möjligheterna att styra telefonen utan att öppna den är ovanligt stora. Här kan man både växla funktion och till exempel byta låt i musikspelaren om man vill det.
Tittar vi närmare på kameran tvingas man dock till en del olyckliga kompromisser. Det finns bara en kamera och den används följaktligen både för vanliga bilder och videosamtal. Det ovanliga är att den är fastmonterad och inte kan snurras manuellt. Därför går det inte att ta en bild på omgivningen när telefonen är öppen och därför måste man använda den lilla yttre skärmen som sökare. Det är långt ifrån smidigt.
"Ett steg framåt med design och utförande, men dum kameralösning och ologisk meny. Benq-Siemens kan bättre."
Plus: Skärm, material
Minus: Osmart kamera