Annons

FON

Publicerad Uppdaterad

Fontastisk idé

Gratis w-lan när du är borta hemifrån låter ju som en strålande idé och det är just det som Fon vill erbjuda. Vi testade hur man kommer igång och om man verkligen får tillgång till gratis w-lan, som konceptet säger.

Eftersom Fon är relativt nystartade är möjligheterna naturligt begränsade så här i starten. Tanken med Fon är att man ska dela med sig av sitt w-lan hemma. Alla som delar ut sitt w-lan via Fon får tillgång till alla andra medlemmars nät kostnadsfritt och det är det som är själva hjärtat i tjänsten. Den som ännu inte är medlem kan köpa uppkoppling genom att betala och pengarna som kommer in kan då fördelas mellan Fon och den medlem som erbjuder uppkopplingen.

Givetvis är Fon själva medvetna om att det tar en stund att få en miljon medlemmar, vilket är deras mål när vi om lite mer än ett år närmar oss slutet av 2007. Det finns flera sätt att ansluta sig. Har man en av de godkända wlan-routrarna akn man själv anmäla sig på FON:s hemsida och ladda ner programvaran som behövs för att göra om sin router till en FON-router. Det är den vägen jag testat.

Alternativet är att köpa eller få en färdigkonfigurerad router direkt av Fon. Med ett kapital på närmare 200 miljoner från bland andra Skype och Google har Fon råd att vara generösa. Fon har gett bort routrar till personer som bor i större städer på attraktiva adresser och för andra har Fon sålt routrar till kraftigt subventionerade priser, ett par Euro med betald budleverans direkt hem.

Den enda haken med att köpa en billig Fon-router är att man förbinder sig att dela ut sitt bredband via Fon. Registrerar man inte sin router får man därför betala mellanskillnaden mellan det rabatterade priset och ordinarie försäljningspris för routern.

Att istället ladda in Fon i en router man redan äger gör en mer fri och om man skulle ångra sig kan man rensa bort FON:s programvara och få ren router igen. Nu ska vi dock rikta in oss på hur man gör sin router till en Fon-router. Förutsatt att man har en av de få routrar som är godkända är det faktiskt riktigt enkelt. Med den Linksys-router jag testat görs alla inställningar i webbgränssnittet för routern. Man knappar helt enkelt in en ip-adress i datorns webbläsare och letar sig fram till rubriken "Firmware upgrade". Här anger man sökvägen till den fil man fått från Fon och någon minut senare är routern uppgraderad. Då får man logga in på FON:s motsvarighet till Linksys webbgränssnitt genom att knappa in 192.168.10.1 i webbläsarfönstret. FON:s gränssnitt är betydligt mera sparsmakat och särskilt mycket mer än att ställa in ett namn för det trådlösa nätet behöver man göra här.

FON har utlovat, redan till i somras, att gränssnittet ska uppgraderas med fler inställningsmöjligheter. Ett snabbt test att återställa routern med hjälp av Firmware från Linksys innebär inte heller några problem.

Efter att ha registrerat sig kommer vi nu till det allra viktigaste. Vi ska ut på stan och surfa gratis. Här tar faktiskt det roliga slut. Man ska hitta tillgängliga surfzoner på FON:s webbsidor och där finns mycket riktigt kartor med medlemmarnas w-lan utmärkta. Av de fem platser vi besöker på skilda platser i Stockholmsområdet är det ingen som i praktiken har ett FON-nät tillgängligt. Däremot går det i vissa fall att hitta andra helt öppna och oskyddade nät, men det är inget som Fon kan ta åt sig äran för.

När jag testar att logga in på en annan router jag konfigurerar på samma sätt stöter jag dock inte på några problem. Så snart FON lyckas locka till sig massor av användare börjar det roliga.

Fakta FON

Routern: Linksys WRT54GL

Pris: ca 750 kronor (osubventionerat, billigare hos FON)

Betyg: 7/10