Hagenuk Classico

Det finns decttelefoner med färgskärm, sms-funktion, kamera, polyfona signaler, kalender och utbyggd telefonbok som kan synkas med Outlook. Men Hagenuk Classico försöker överleva på enbart utseende.

Publicerad Uppdaterad

Hagenuk Classico är stilren, och utseendemässigt kan den nog falla många i smaken. Basenheten är cirkelrund och handenheten formad som en halv cylinder, med raka linjer. Handenheten är smal, men den rundade baksidan gör att den ändå känns bra i handen. Plasten som används i skalet är dock lite väl hal att hålla i.

Det här är dock ingen exklusiv telefon. Classico är lika renskrapad på insidan som på utsidan. Och det är inget fel med det. En sladdlös telefon kan klara sig alldeles utmärkt med några få basfunktioner. Men trots att Classico är en enkel telefon i betydelsen att den saknar avancerade funktioner, är den inte fullt så enkel att använda. Att sätta i batterierna är en historia för sig. De hålls fast med ett löst spiralfjäderförsett lock som ska tryckas på plats i rätt läge och sedan vridas fast. Det tog flera försök och hjälp av en skruvmejsel innan jag lyckades.

De tunna kromfärgade knapparna är inte heller någon höjdare. De reagerar långsamt, du måste trycka hårt för att få effekt och de är inte alls sköna mot fingertopparna. Och du får knappa en del. Menynavigeringen är inte så intuitiv som den borde. Det krävs ofta många steg för att välja funktion och ordningen känns ibland bakvänd.

Å, ä och ö finns

Enligt handboken kan du välja mellan språken engelska och tyska. Men i menyn hittar jag även franska och holländska. Svenska menyer är dock inte ett alternativ. Däremot finns stöd för svenska tecken, så namn som innehåller å, ä eller ö är inga problem. Handboken är på svenska. Den är tydlig men har klara brister i informationen, som nämndes ovan. Nummerpresentation kallas för uppringningslista eller clip, och telefonboken för katalogen. Funktionen »Baby-mode«, som gör att telefonen ringer upp samma angivna nummer oavsett vilken knapp du trycker in, förklaras inte alls i handboken. Men den och övriga funktioner, som sekretessknapp och återuppringning, är enkla att använda. Du kan också ringa trepartssamtal och vidarekoppla samtal till andra handenheter.

Ringsignalerna är sorgligt trista: sex pipsekvenser i tre volymlägen. Och fantiserar du om ett liv utan tinnitus kan du bara använda två. Den starkaste är så öronskärande att det gör ont om du kommer nära telefonen när det ringer.

Skärmen är liten, med vit text på blå botten, och rymmer tre rader med tio tecken per rad. Den är tydlig, men då enbart versaler används och radbrytningarna blir egendomliga på den hopträngda ytan ser det långt ifrån snyggt ut i telefonboken.

Det ryms 50 poster i telefonboken och ett nummer per post. Det får räknas som godkänt då utrymmet hos andra decttelefoner kan variera mellan 10 och 250 poster.

Ljudet i Hagenuks högtalare är lite burkigt både i vanligt läge och med högtalarfunktionen i gång. Ljudet i andra änden är dock godkänt i båda fallen. Dock anas ett bakgrundssus i båda ändarna. Det kan dock bero på telefonförbindelsen och behöver inte vara telefonens fel.

500 kronor kostar Hagenuk Classico. För det priset får du en stilren telefon och inte mycket mer. Men visst, den fungerar.

362910

- Typ: Decttelefon

- Tillverkare: Hagenuk

- Mått handenhet: 140 x 35 x 25 mm

- Mått basenhet: 30 mm hög, 130 mm i diameter

- Display: Treradig punktdisplay med blått ljus

- Ringsignaler: 6 st monofona

- Taltid: 8 timmar

- Standbytid: 130 timmar

- Batteri: 2 st 2/3 AAA NiMH, 1,2 V, 300 mA

- Räckvidd inomhus: 50 meter

- Räckvidd utomhus: 300 meter

- Nummerpresentation: Ja, om du har beställt tjänsten av din operatör

- Telefonsvarare: Nej

- Övriga funktioner: Barnvaktsfunktion, trepartssamtal, högtalartelefon

- Tillverkarens hemsida: www.hagenuk-itm.de/

hagenuk-classico.html

- Pris: 500 kronor

Classico>

Plus

Stilren

Minus

Knapparna

Menyerna

Ringsignalerna

&minus>

Gillar du Classicos utseende och ska ha den som kompletteringstelefon kan den fungera. Men som hushållets enda telefon bör du välja en annan.

du köper>

Är du ute efter en enkel bastelefon för under femhundringen så finns det många att välja på från Siemens, Doro, Panasonic och Topcom. För knappt 200 kronor mer kan du köpa till exempel Philips

5211S, som har färgskärm, upplyst display och plats för 250 namn i telefonboken.

Delbetyg:

Telefoni 5

Skärm 4

Användarvänlighet 5

Funktioner 4

Övrigt 5

Totalbetyg: 46%